Nad recepturą biszkoptów bez glutenu, laktozy, sacharozy i GMO pracują naukowcy z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Na swoje badania dostali ponad 180 tys. dotacji.
Naukowcy z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i z Uniwersytetu Rzeszowskiego pracują nad recepturą idealnego biszkoptu, bez składników, których wiele osób nie toleruje: glutenu i laktozy, za to bogatego w składniki odżywcze.
– Opracowujemy innowacyjną recepturę biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO i o podwyższonych wartościach prozdrowotnych. Ten produkt będzie dedykowany nie tylko osobom z chorobami metabolicznymi, ale także tym, którzy są zainteresowani bezpiecznym i zdrowym żywieniem – wyjaśnia dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. Karpackiej Państwowej Uczelni, liderka zespołu projektowego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS