Sałatka milionera – skąd wzięła się nazwa?
Czy przepis, w którym nie ma nawet najmniejszego listka sałaty, mamy prawo nadal nazywać sałatką? Połączenie sycącego mięsa, jajek i licznych warzyw bardziej przypomina pełnowartościowy posiłek niż lekką przekąskę.
Sałatka milionera swoją nazwą nawiązuje do obfitości i różnorodności użytych składników. Ułożona w szklanej misce lub salaterce z daleka przyciąga wzrok kolorowymi warstwami. Spora porcja żółtego sera u góry oraz połówki pomidorów mają przypominać pokłady złota oraz drogocenne kamienie, których nie brakuje w majątku prawdziwych milionerów. Wystarczy jeden kęs, by poczuć smak luksusu.
Warstwowa sałatka na wiosnę
Odpowiednio doprawione i soczyste mięso z kurczaka, bogactwo warzyw, posmak żółtego sera i sos, który w smaku przypomina nieco tzatziki. Z połączenia tak dobranych składników otrzymujemy niezwykle bogatą sałatkę, w której każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Z bogactwa warzyw oraz innych składników powstaje sałatka milionera123RF/PICSEL
Składniki na sałatkę milionera
-
400-500 g mięsa z kurczaka
-
1 opakowanie przyprawy gyros
-
100 g sera żółtego
-
5 jajek ugotowanych na twardo
-
1 biała część pora
-
2 czerwone papryki
-
1 świeży ogórek
-
200 g kukurydzy konserwowej
-
20 pomidorków koktajlowych
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
2 łyżki majonezu
-
1-2 ząbki czosnku
-
½ pęczka koperku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie sałatki milionera
-
Zaczynamy od pokrojenia mięsa z kurczaka w niewielką kostkę, a następnie solidnie obsypujemy je przyprawą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
-
Umytego i obranego ogórka kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywo doprawiamy solą.
-
Po kilku minutach odlewamy wodę z ogórka i łączymy go z jogurtem naturalnym, majonezem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.
-
Białą część pora kroimy w cienkie paseczki i przelewamy wrzątkiem. W kolejnym kroku przechodzimy do usmażenia kurczaka na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
-
Kukurydzą odsączamy z zalewy, ser żółty trzemy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę, a jajka siekamy. Połowę pomidorków koktajlowych kroimy w plasterki, a resztę przecinamy na pół.
-
Przechodzimy do składania sałatki. W dużej salaterce na dno wykładamy usmażonego kurczaka, pora, kukurydzę, sos, paprykę, jajka, plastry pomidorów i tarty żółty ser.
-
Wierzch sałatki wyrównujemy i ozdabiamy go połówkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę milionera schładzamy w lodówce i podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka makaronowa z kurczakiemPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS