A A+ A++

Sałatka milionera – skąd wzięła się nazwa?

Czy przepis, w którym nie ma nawet najmniejszego listka sałaty, mamy prawo nadal nazywać sałatką? Połączenie sycącego mięsa, jajek i licznych warzyw bardziej przypomina pełnowartościowy posiłek niż lekką przekąskę.

Sałatka milionera swoją nazwą nawiązuje do obfitości i różnorodności użytych składników. Ułożona w szklanej misce lub salaterce z daleka przyciąga wzrok kolorowymi warstwami. Spora porcja żółtego sera u góry oraz połówki pomidorów mają przypominać pokłady złota oraz drogocenne kamienie, których nie brakuje w majątku prawdziwych milionerów. Wystarczy jeden kęs, by poczuć smak luksusu.

Warstwowa sałatka na wiosnę

Odpowiednio doprawione i soczyste mięso z kurczaka, bogactwo warzyw, posmak żółtego sera i sos, który w smaku przypomina nieco tzatziki. Z połączenia tak dobranych składników otrzymujemy niezwykle bogatą sałatkę, w której każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Z bogactwa warzyw oraz innych składników powstaje sałatka milionera123RF/PICSEL

Składniki na sałatkę milionera

  • 400-500 g mięsa z kurczaka

  • 1 opakowanie przyprawy gyros

  • 100 g sera żółtego

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 biała część pora

  • 2 czerwone papryki

  • 1 świeży ogórek

  • 200 g kukurydzy konserwowej

  • 20 pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1-2 ząbki czosnku

  • ½ pęczka koperku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie sałatki milionera

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa z kurczaka w niewielką kostkę, a następnie solidnie obsypujemy je przyprawą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.

  2. Umytego i obranego ogórka kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywo doprawiamy solą.

  3. Po kilku minutach odlewamy wodę z ogórka i łączymy go z jogurtem naturalnym, majonezem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.

  4. Białą część pora kroimy w cienkie paseczki i przelewamy wrzątkiem. W kolejnym kroku przechodzimy do usmażenia kurczaka na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

  5. Kukurydzą odsączamy z zalewy, ser żółty trzemy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę, a jajka siekamy. Połowę pomidorków koktajlowych kroimy w plasterki, a resztę przecinamy na pół.

  6. Przechodzimy do składania sałatki. W dużej salaterce na dno wykładamy usmażonego kurczaka, pora, kukurydzę, sos, paprykę, jajka, plastry pomidorów i tarty żółty ser.

  7. Wierzch sałatki wyrównujemy i ozdabiamy go połówkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę milionera schładzamy w lodówce i podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Sałatka makaronowa z kurczakiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZapozowała nad brzegiem morza. W talii przewiązała chustę
Następny artykułZnów pożar! 10 autobusów spłonęło w zajezdni w Bytomiu