Dzisiaj, 6 września (12:14)
Po “czterdziestce” organizm kobiety zaczyna się starzeć, a proces ten przyspiesza dosłownie z roku na rok. Naukowcy i lekarze przekonują więc, że pierwsze próby spowolnienia go powinniśmy podjąć zaraz po czterdziestych urodzinach. Oto cztery nawyki, które warto wprowadzić w życie przed “pięćdziesiątką”, by na emeryturze cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym wyglądem.
Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia, a przy okazji młodego wyglądu jest zdrowa, zbilansowana dieta i regularne posiłki. W okolicy 50. roku życia metabolizm zaczyna znacznie zwalniać, co finalnie prowadzi do problemów z układem trawiennym, nieprzyjemnych zaparć i odkładania się nadmiarowych kilogramów. Przetworzone, niezdrowe, tłuste lub skrajnie słodkie, a w dodatku nieregularne posiłki zaburzają metabolizm, spowalniają proces trawienia, a w efekcie mogą nawet doprowadzić do groźnych wahań poziomu cukru we krwi.
W sytuacji, gdy będziemy pomijać niektóre posiłki lub przez większość dnia odmawiać sobie jedzenia, wieczorem prawdopodobnie “rzucimy się” wygłodniałe na niezdrowe przekąski i zjemy zdecydowanie więcej niż zamierzałyśmy. Nieregularna, niezdrowa dieta to nie tylko pierwszy krok do nadwagi i gorszego samopoczucia – przyspiesza ona również starzenie się organizmu, odbierając witalność i energię.
Podstawą diety osób zbliżających się do 50. roku życia powinny być warzywa, pełne ziarna, owoce, kasze, ryby, a do czasu do czasu chude mięso. Świetnym uzupełnieniem tego menu będą zdrowe przekąski, takie jak orzechy, suszone owoce (bez dodatku cukru), bogate w błonnik zielone koktajle i sałatki oraz domowe, proteinowe batony na bazie daktyli, kakao i bakalii.
Błonnik ma niebagatelne znaczenie dla sprawnej pracy układu trawiennego i już po 40. roku życia powinnyśmy znacznie zwiększyć jego podaż. W okolicy pięćdziesiątki należy też zwrócić uwagę na białko, które jest budulcem komórek i tkanek, tworzących mięśnie, kości, skórę, włosy, paznokcie, narządy wewnętrzne i wiele innych struktur. Białko uczestniczy także w procesach naprawy i regeneracji uszkodzonych lub zużytych komórek oraz tkanek – jego wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu jest więc bezdyskusyjny.
Przeczytaj też: Jest niskokaloryczne, dostarcza błonnika, ale czy faktycznie jest zdrowe? Jedz na diecie, ale z umiarem
Naukowcy już dawno udowodnili, że najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia, dobrego samopoczucia i imponującej formy, nawet w zaawansowanym wieku, jest regularna aktywność fizyczna. Ćwiczenia nie tylko pomagają zachować szczupłą, silną sylwetkę, a w razie takiej konieczności zgubić zbędne kilogramy, ale dodatkowo wzmacniają ciało, zwiększają sprawność i mobilność, poprawiają humor, działają antydepresyjnie oraz antystresowo. W efekcie, znacznie opóźniają proces starzenia się organizmu. Jak przekonują trenerzy, już po kilku tygodniach regularnych treningów zauważymy:
- lepszą kondycję,
- większą ilość tkanki mięśniowej,
- mniej tkanki tłuszczowej,
- lepszą pracę układu sercowo – naczyniowego,
- mniejsze bóle stawów, pleców i kręgosłupa,
- lepsze samopoczucie,
- więcej energii.
Wiele osób w średnim wieku rezygnuje z rozpoczęcia swojej przygody ze sportem, bojąc się porażki i wątpiąc, że są w stanie w tym wieku osiągnąć dobre wyniki. To błąd, bo według trenerów, nikt nie jest “za stary” na aktywność fizyczną i każdy znajdzie coś dla siebie w ofercie klubów fitness, siłowni czy basenów. Przygodę z aktywnością fizyczną warto jednak rozpocząć od tej najprostszej, a w dodatku najtańszej. Chodzi o spacery, które zmniejszają poziom cukru we krwi, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, przyspieszają metabolizm, pozwalają zmniejszyć bóle mięśni, stawów i kręgosłupa oraz zapobiegają nadwadze. Dodatkowo poprawiają humor, działają antydepresyjnie i odstresowująco.
Przeczytaj też: Znany dietetyk wskazał najzdrowszy chleb na świecie. Kto powinien po niego sięgać?
Gdy już wstaniemy z kanapy i przyzwyczaimy ciało do regularnych spacerów, możemy włączyć do treningowej rutyny trening mobility, regularne rozciąganie, pilates, a finalnie także trening siłowy. Według naukowców, po pięćdziesiątym roku życia zaczyna się proces redukcji masy i siły mięśni, nazywany sarkopenią. Szacuje się, że na każdy rok życia powyżej 50 lat, człowiek traci już ok. 0,5-1 proc. masy mięśniowej, a w przypadku chorób towarzyszących utrata ta może być znacznie wyższa!
Skutkiem tego procesu jest zwiększone ryzyko upadków, osteoporozy i złamań kości, ograniczenie w wykonywaniu codziennych czynności oraz spadek mobilności i sprawności fizycznej. To dlatego trening siłowy powinien na stałe zagościć w codziennej rutynie osób dobiegających pięćdziesiątki. Zwiększa on bowiem masę mięśniową, spala tłuszcz, wzmacnia kręgosłup i mięśnie brzucha, które pomagają go stabilizować. W efekcie opóźnia on starzenie się organizmu i pozwala dłużej cieszyć się świetną formą.
Aby spowolnić proces starzenia się organizmu jeszcze przed 50. rokiem życia, warto wyeliminować produkty spożywcze, które nam szkodzą. Chodzi głównie o cukier i przetworzoną żywność, czyli:
- słodycze;
- słodkie i gazowane napoje;
- gotowe posiłki;
- “szybkie” przekąski.
W składzie tych produktów znajduje się ogromna ilość dodatków i konserwantów, które przedłużają ich trwałość. Jak ustalili badacze z Uniwersytetu w Paryżu, taka żywność nie tylko zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, ale także groźnych chorób serca. Przetworzone jedzenie zawiera ogromne ilości cukru, który zwiększa ryzyko depresji, obniża odporność organizmu na stres, prowadzi do zaburzeń związanych z funkcjonowaniem jelit i mikroflory jelitowej i jest idealną pożywką dla “złych” bakterii jelitowych.
Zamiast cukru warto wprowadzić do diety produkty bogate w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, chronią organizm przed bakteriami i wirusami oraz naprawiają istniejące już uszkodzenia. Antyoksydanty znajdziemy w takich produktach jak:
- warzywa – np. brokuły, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, marchew, papryka, pomidory, buraki, cebula, czosnek, por, boćwina, brukselka, kalafior, kapusta;
- owoce – np. czarne jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, agrest, czereśnie, truskawki, maliny, wiśnie, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, liczi, mandarynki, śliwki, winogrona, dzika róża, aronia, żuraw … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS