A A+ A++

Zucchiolo to nowe warzywo stworzone w laboratorium przez hiszpańską firmę Unica. Jest połączeniem ogórka i cukinii. Naukowcy zapewniają, że to “skarbnica witamin i minerałów, które wspierają zdrowie.” Można je kupić w Polsce.

Zucchiolo to produkt hiszpańskiej firmy Unica stworzony przez grupę biotechnologiczna Beyond Seeds, we współpracy z Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa. Nowe warzywo to skrzyżowanie cukinii i ogórka.

Nowe warzywo wkracza na rynek

Choć Zucchiolo jest połączeniem cukinii i ogórka, należy do gatunku Cucurbita maxima, czyli dyniowatych. Wyglądem przypomina, spłaszczoną dynię o średnicy od siedmiu do dziesięciu centymetrów i waży około 250 gramów. W przeciwieństwie jednak do dyni Zucchiolo ma cienką i jadalną skórkę, a jego miąższ jest chrupiący, jak w przypadku ogórka.

ZOBACZ: Cuda Polski 2024. Znamy wyniki plebiscytu. Zaskakujące atrakcje na liście

Zucchiolo jest uniwersalnym warzywem. Można je spożywać tak, jak ogórki – na świeżo i na surowo oraz tak jak cukinię lub bakłażana – na ciepło.  

Nowe warzywo jest bogate w błonnik, witaminę A i C oraz przeciwutleniacze. Jak twierdzi jeden z twórców, “Zucchiolo to skarbnica witamin i minerałów, które wspierają zdrowie.”

Pierwsze miejsce na targach rolnych  

Na początku roku Zucchiolo zaprezentowano na targach rolnych w Berlinie. Warzywo zdobyło międzynarodową nagrodę Fruit Logistica za innowacyjność, robiąc wrażenie na wystawcach z całego świata.

 
Twórcy warzywa podziękowali wszystkim zaangażowanym w proces powstania Zucchiolo i zapowiedzieli kolejne projekty. Dodali również, że dochód ze sprzedaży jest częściowo przekazywany na cele charytatywne. Pięćdziesiąt procent przychodów przeznacza się na cele społeczne, takie jak walka z rakiem. 

ZOBACZ: Niezwykłe wydarzenie w łódzkim zoo. Po raz pierwszy urodził się hipopotam karłowaty

– Nagrody za innowacyjność przyznane przez Fruit Logistica to prawdziwy zaszczyt. To motywujący impuls dla wszystkich profesjonalistów z branży, aby wstawać każdego ranka i realizować to, co kochamy najbardziej: dodawanie wartości do upraw naszych rolników – mówił Andrea Álvarez, menedżer ds. rozwoju biznesu w Unica Fresh.

Nowe warzywo już jest dostępne w Polsce – w swojej ofercie posiadają je popularne dyskonty. Zucchiolo kosztuje tam około cztery złote za za sztukę.
 

Czytaj więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTadeusz Daukszewicz odznaczony Krzyżem za Wybitne Zasługi
Następny artykuł“Gramy w ryzykowną grę”. Migracyjny gambit Tuska. Na szali pozycja w UE