A A+ A++

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która ma duży wpływ na wzmocnienie kości i krzepliwość krwi. W owocu znajdziemy również witaminę B9, świetnie wpływającą na kondycję mózgu, warto również zwrócić uwagę na stosunkowo dużą ilość potasu.

Awokado to świetne źródło zdrowych tłuszczów, zwłaszcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, automatycznie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL.

Ponadto awokado ma niski indeks glimekiczny i niewielką zawartość cukrów prostych, co jest szczególnie ważne dla osób borykających się z cukrzycą.

Kto nie powinien jeść awokado?

Awokado to bez wątpienia owoc prozdrowotny, ale nie wszyscy mogą go spożywać. Jeśli zdiagnozowano u nas uczulenie na lateks, powinniśmy wyeliminować awokado z diety.  Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż za sprawą alergii krzyżowej, nazywanej zespołem lateksowo-owocowym, może dojść do bardzo nieprzyjemnej reakcji organizmu.

Jak już wspomnieliśmy – awokado charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe powinny uważać na to, w jakich ilościach spożywają owoc. Niestety zjedzenie zbyt dużych ilości awokado może zaburzyć poprawne działanie medykamentów. W takiej sytuacji najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Dlaczego warto jeść awokado?123RF/PICSEL

Co daje regularne spożywanie awokado? Nowe ustalenia naukowców

Na łamach czasopisma naukowego “Current development of nutrition” opublikowano najnowsze wyniki badań, z których wynika, że regularne spożywanie awokado, zwłaszcza przez osoby z otyłością brzuszną, zwiększa przestrzeganie wytycznych dietetycznych.

Badanie, o którym mowa, polegało na jedzeniu jednego awokado dziennie przez 26 tygodni. W badaniu wzięło udział 1008 osób, z czego 72 proc. stanowiły kobiety, natomiast średnia wieku uczestników badania wynosiła 50 lat. Wśród nich były także osoby zmagające się z otyłością brzuszną.

Uczestników badania podzielono na dwie grupy, z czego w jednej grupie należało spożywać jedno awokado dziennie przez 26 tygodni, natomiast osoby z drugiej grupy prowadziły zwyczajną, standardową dietę.

Naukowcy analizujący badanie doszli do wniosku, że u osób codziennie jedzących jedno awokado przez 26 tygodni poprawił się tzw. indeks zdrowego odżywiania. Mowa o większym spożyciu warzyw oraz kwasów tłuszczowych, z czego warto podkreślić, że osoby badane dostarczały organizmowi większa ilość kwasów nienasyconych niż kwasów nasyconych.

Naukowcy wysnuli wniosek, że spożywanie jednego awokado dziennie przez 26 tygodni u dorosłych z otyłością brzuszną zwiększyło przestrzeganie wytycznych dietetycznych dla Amerykanów.

Podróże osobiste: KorfuKarolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPKP sprzedają działkę przy olsztyńskim dworcu. Upadek wspaniałej idei
Następny artykułKumulacja wykroczeń – przekroczył prędkość a jego pojazd znacznie przekraczał dopuszczalne normy hałasu