Naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego (UMC+) w Maastricht (Holandia) opublikowali wyniki badań, z których wynika, że jedzenie owadów tak samo sprzyja wzrostowi mięśni jak spożywanie zwierzęcego białka.
– Białko z owadów może być bezpośrednio trawione przez ludzi, a wchłaniane aminokwasy stymulują wzrost mięśni. Owady są alternatywą dla tradycyjnych źródeł białka zwierzęcego – uważają naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Maastricht, cytowani we wtorkowym wydaniu dziennika „De Telegraaf”.
Zdaniem naukowców jedzenie owadów doprowadziło do silnego przyspieszenia budowy mięśni, zarówno w spoczynku, jak i po wysiłku. Efekty nie różniły się od tych po spożyciu m.in. mleka.
– Owady można „produkować” na masową skalę i to w sposób przyjazny dla środowiska – uważają naukowcy z UMC+. Ich zdaniem niedługo mogą się one stać elementem zdrowej, zielonej diety.
Z Amsterdamu Andrzej Pawluszek (PAP)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS