A A+ A++

Zdrowe, bezpieczne, idealne dla zestresowanych i zmęczonych – takie mają być napoje antyoksydacyjne, nad którymi pracuje koncern spożywczy Maspex we współpracy z AGH. Zespół naukowców stworzył innowacyjną metodę, która ma posłużyć w produkcji napojów.

O spożywczej współpracy poinformowała w poniedziałek krakowska uczelnia. Jak podaje AGH, nad technologią produkcji “napojów antyoksydacyjnych poprawiających kondycję psychofizyczną człowieka o szerokich właściwościach regeneracyjnych dla naszego organizmu” od lat pracuje prof. Agnieszka Włodyka-Bergier z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska AGH.

Wodór głównym składnikiem aktywnym

To właśnie zaproponowana przez nią technologia będzie rozwijana w ramach grantu wspólnie z Tymbark-MWS, spółką należącą do Grupy Maspex. Na realizację zadania konsorcjum otrzymało blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŻart czy przemyt? 40 tysięcy euro w podrobionych banknotach w paczce z Turcji
Następny artykułБув єдиним сином у сім'ї: в боях за Україну загинув 21-річний воїн із Херсонщини. Фото