Zdrowe, bezpieczne, idealne dla zestresowanych i zmęczonych – takie mają być napoje antyoksydacyjne, nad którymi pracuje koncern spożywczy Maspex we współpracy z AGH. Zespół naukowców stworzył innowacyjną metodę, która ma posłużyć w produkcji napojów.
O spożywczej współpracy poinformowała w poniedziałek krakowska uczelnia. Jak podaje AGH, nad technologią produkcji “napojów antyoksydacyjnych poprawiających kondycję psychofizyczną człowieka o szerokich właściwościach regeneracyjnych dla naszego organizmu” od lat pracuje prof. Agnieszka Włodyka-Bergier z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska AGH.
Wodór głównym składnikiem aktywnym
To właśnie zaproponowana przez nią technologia będzie rozwijana w ramach grantu wspólnie z Tymbark-MWS, spółką należącą do Grupy Maspex. Na realizację zadania konsorcjum otrzymało blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS