Uczniowie klas ósmej Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 12 uczestniczyli w warsztatach chemicznych i Zespole Szkół nr 3 w Sławięcicach. Tematem warsztatów była fluorescencja i kuchnia molekularna.
Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje dość nietypową formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Przyrządzanie potraw kuchni molekularnej wymaga dużej precyzji i zajmuje sporo czasu. Nie da się też przygotować ich na tzw. oko, a wszystkie składniki molekularnego dania.
Warsztaty w Zespole Szkół nr 3 rozpoczęły się od wprowadzenia uczniów w tematykę kilkuminutowym wykładem, a następnie uczniowie przeszli do laboratorium do samodzielnego eksperymentowania pod czujnym okiem prowadzącej warsztaty Irmy Kubica-Gabrysch oraz jej uczennic z 1 klasy technikum analizy chemicznej. Uczniowie przeprowadzali doświadczenia z zakresu fluorescencji oraz przygotowali spaghetti pomarańczowe oraz kawior wiśniowy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS