A A+ A++

Uczniowie klas ósmej Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 12 uczestniczyli w warsztatach chemicznych i Zespole Szkół nr 3 w Sławięcicach. Tematem warsztatów była fluorescencja i kuchnia molekularna.

Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje dość nietypową formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Przyrządzanie potraw kuchni molekularnej wymaga dużej precyzji i zajmuje sporo czasu. Nie da się też przygotować ich na tzw. oko, a wszystkie składniki molekularnego dania.

Warsztaty w Zespole Szkół nr 3 rozpoczęły się od wprowadzenia uczniów w tematykę kilkuminutowym wykładem, a następnie uczniowie przeszli do laboratorium do samodzielnego eksperymentowania pod czujnym okiem prowadzącej warsztaty Irmy Kubica-Gabrysch oraz jej uczennic z 1 klasy technikum analizy chemicznej. Uczniowie przeprowadzali doświadczenia z zakresu fluorescencji oraz przygotowali spaghetti pomarańczowe oraz kawior wiśniowy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW złocie i srebrze – FILM, FOTO
Następny artykułDlaczego warto dokonać analizy rynku nieruchomości?