A A+ A++

Natka pietruszki to niezastąpione warzywo nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na odświeżenie oddechu, lek na dolegliwości układu moczowego oraz doskonałe źródło witaminy C. W istocie zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy. Pozostałe właściwości pietruszki również zasługują na uwagę.

Natka pietruszki jest powszechnie stosowana jako przyprawa zarówno do tradycyjnych zup, jak i egzotycznych dań z owoców morza, fot. shutterstock
  1. Natka pietruszki – na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
  2. Natka pietruszki w diecie profilaktycznej
  3. Natka pietruszki w kuchni – nie ma kuchni bez pietruszki
  4. Natka pietruszki w kuchni bliskowschodniej
  5. Oczyszczający koktajl z natki pietruszki

Pietruszka zwyczajna to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. Rośnie dziko niemal na każdym kontynencie, poza tym to jedno z najpowszechniej uprawianych warzyw. W kuchni wykorzystujemy zarówno korzeń pietruszki, jak i jej część zieloną, czyli natkę, której poświęcamy poniższy tekst. Pietruszkę uprawia się również dla olejku eterycznego służącego w ziołolecznictwie.

Natka pietruszki – na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok

Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni. Nietrudno docenić jej zalety jako aromatycznej przyprawy. Siekana nać roztacza bogaty ziołowy zapach, który w razie potrzeby pomoże nam także odświeżyć oddech – listek natki możemy podgryzać w zastępstwie gumy do żucia, dostarczając sobie przy okazji białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i antyutleniaczy. A jak na tak skromną zieleninę, natka pietruszki  jest w nie wyjątkowo bogata. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K1. Poza tym natka pietruszki to źródło minerałów – cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Od dawien dawna natka pietruszki uchodzi za skuteczne remedium na dolegliwości układu moczowego właśnie ze względu na zawarty w niej potas. Natka to niewątpliwie jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciwko infekcjom nerek i dróg moczowych. Jej spożywanie jest zalecane w diecie nerkowej, przeciwdziałającej przewlekłej niewydolności nerek. Karotenoidy obecne w listkach pietruszki wspomagają z kolei wzrok oraz skórę, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem.

Pożyteczne ciekawostki na temat natki pietruszki

Zaledwie jedna łyżka stołowa natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminy A i C. 100 g pietruszki zawiera 175 g kwasu askorbinowego oraz 0,9 mg prowitaminy A.

W 100 g natki pietruszki znajduje się ponad 6 mg żelaza. Niedobór tego mikroelementu to najczęstsza przyczyna niedokrwistości. Świeżą pietruszkę warto dodawać do potraw, gdy grozi na anemia lub mamy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (np. podczas ciąży i karmienia piersią). Wysoka zawartość witaminy C oraz kwasu foliowego, skorelowanych z żelazem, korzystnie wpłynie na jego wchłanianie.

Pietruszka dostarczy nam sporych ilości potasu. W 100 g tej rośliny znajduje się prawie 700 mg tego składnika pokarmowego. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu i wyraźnie wspiera funkcjonowanie nerek.

Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni, fot. shutterstock

Natka pietruszki w diecie profilaktycznej

Witaminy A oraz C, które występują w natce pietruszki w dość pokaźnym stężeniu, to silne antyutleniacze wpływające pozytywnie na stan skóry, opóźniające proces starzenia się tkanek, odmładzające i skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Poza nimi, zielona część pietruszki zawiera także mirystycynę, substancję organiczną o intrygujących właściwościach, z której słynie głównie gałka muszkatołowa.

Mirystycyna, czyli trójgliceryd kwasu mirystynowego, to substancja psychoaktywna, określana jako naturalny dopalacz. Wywołuje ona niepokój, zaburzenia orientacji czy omamy wzrokowe. Bogate w mirystycynę są w szczególności olejki eteryczne z nasion i korzenia pietruszki. Sama nać nie zawiera jej aż tyle, by po sutym doprawieniu nią dania moglibyśmy obawiać się skutków niepożądanych. Warto jednak zwrócić uwagę na zalety obecności mirystycyny w pietruszce. Wykazano bowiem, że hamuje ona powstawanie guzów nowotworowych.


Wyhoduj pietruszkę sam!


Najlepsza pietruszka to ta wyhodowana samodzielnie. Natka pietruszki jest bardzo wdzięczna w uprawie domowej. Można wysiać ją z nasion lub zasadzić korzenie, z których w niedługim czasie wyrasta gęste listowie. Pietruszkę najlepiej stosować na surowo, posypując siekanymi liśćmi zupę, sałatkę, ziemniaki czy mięso. Poddana obróbce termicznej traci wiele swoich właściwości i nie cieszy już tak intensywnym aromatem.

Natka pietruszki w kuchni – nie ma kuchni bez pietruszki

Trudno wyróżnić jedną kuchnię, która wyjątkowo upodobałaby sobie pietruszkę. Natka pietruszki jest tak powszechna i uniwersalna, że nie ma chyba żadnej kulinarnej tradycji na świecie, która pomijałaby tę przyprawę w przepisach. Polacy najchętniej dodają pietruszkę do zup. Pomidorowa, a zwłaszcza rosół z makaronem dla wielu z nas nie są już tymi samymi zupami bez kilku świeżych listków.

Siekana natka pietruszki sprawdza się także jako przyprawa do ziemniaków, warzyw korzeniowych, ryb i mięsa. Słowem, do wszystkiego. Wielbiciele eksperymentów kulinarnych nie boją się dodawać jej nawet do potraw słodkich i słodko-kwaśnych. Ponadto pietruszka świetnie zgrywa się z makaronem, risotto i owocami morza. Warto uwzględnić ją w przepisie na krewetki i mule. Pasuje również do dań z czosnkiem i chili. Warto ją łączyć także z oliwą z oliwek, nie tylko wszak ze względu na walory smakowe tego połączenia. Zawarta w natce witamina A, jako związek rozpuszczalny w tłuszczach, zostanie wtedy lepiej wchłonięta.

Natka pietruszki w kuchni bliskowschodniej

Na natkę pietruszki, często w towarzystwie kolendry, natkniemy się w wielu przepisach na dania kuchni Bliskiego Wschodu. Sporą ilość natki pietruszki dodaje się chociażby do klopsików falafel – pysznej, smażonej przekąski z ciecierzycy, która podobnie jak hummus jest u nas aromatycznym zamiennikiem mięsnych dodatków do dań.

Arabowie nie żałują natki pietruszki w szczególności, gdy przygotowują tabbouleh – bardzo proste i aromatyczne danie z kaszy kuskus, pomidorów, zielonych ogórków, mięty, soku z limonki i właśnie natki pietruszki. Pietruszka jest w tym daniu nie tyle dodatkiem, co ważnym i nieodzownym składnikiem, bez którego tabbouleh nie mógłby być tabboulehem.

Koktajl z natką pietruszki, fot. shutterstock

Oczyszczający koktajl z natki pietruszki

Natka pietruszki ze względu na bogactwo potasu, chlorofilu i witaminy C, uchodzi za skuteczną naturalną odtrutkę dla organizmu. Pietruszka działa detoksykacyjnie i moczopędnie, poprawia krążenie krwi, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała powstawaniu kamicy żółciowej. Wpływ natki pietruszki na pracę nerek jest nieoceniony.

W oczyszczającym koktajlu z natki pietruszki znajduje się skondensowana dawka tych wszystkim substancji, które skutecznie oczyszczają i pomagają w odchudzaniu.

Przygotowanie:
Dwa pęczki świeżej natki pietruszki wstępnie posiekaj i wrzuć do blendera. Następnie dodaj dwa jabłka, dwa kiwi i połówkę świeżego ananasa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Koktajl można osłodzić ksylitolem lub miodem. Aby był mniej gęsty, wystarczy dodać do niego dwie szklanki wody. Jeśli koktajl z natki pietruszki chcemy wypić do śniadania, warto wzbogacić go o banana, awokado lub płatki owsiane.

Natka pietruszki, zielona część popularnego warzywa korzeniowego, to przede wszystkim aromatyczna przyprawa doskonale znana w polskiej kuchni. Warto zwrócić uwagę na jej właściwości wspomagające i oczyszczające organizm. Natka pietruszki to bogate źródło witamin C i A, minerałów i folianów. Nadzwyczaj dobroczynnie działa na pracę nerek i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Na co dzień najlepiej spożywać surową, nieprzetworzoną natkę pietruszki.

Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. pod red. J. A. Pietrzyka; “Dieta w przewlekłej niewydolności nerek”; Kraków 2010;
  2. M. Grembecka, P. Szefer, A. Gurzyńska, K. Dybek; “Ocena jakości zdrowotnej wybranych warzyw na podstawie ich składu pierwiastkowego”; „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, XLI, 2008, 3, s. 329-332.;
  3. Redlands Daily Facts; “Parsley: A popular herb with a long history”; data dostępu: 2019-06-11
  4. The Herb Information Site; “Herb Profile: Parsley”; data dostępu: 2019-06-11
  5. Pharmacognosy’s topics – Medicinal plants; “Parsley. Characteristics of parsley plant. Active ingredients”; data dostępu: 2019-06-11
  6. Chauhan E S, Aishwarya J; “Nutraceuticals Potential of Petroselinum Crispum: A Review”; data dostępu: 2019-06-11
  7. Joanna Blythman, Rosie Sykes; “Why flat-leaf parsley is good for you”; data dostępu: 2019-06-11
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKupowanie butów przez Internet – jak to skutecznie zrobić?
Następny artykułUmieralność na koronawirusa a szczepienia na grypę