A A+ A++

Jest takie miasto – Baborów i jest taki mistrz lodowy – Tomasz Szupuła. To właśnie tam, w lodziarni „Pod Orzechem” tworzy się lody, o których napisał słynny magazyn Nationale Geographic. Powodem kolejne nagrody spływające na Pan Tomasza.

„Gdzie zjemy najlepsze lody w Polsce?” – zapytuje autor artykułu na national-geographic.pl „Jak się okazuje, wcale nie nad Bałtykiem. Tomasz Szypuła, doceniony na arenie międzynarodowej mistrz gelato, serwuje słodkości w Baborowie na Opolszczyźnie.” – czytamy.

Jak się okazuje, powodem, dla którego magazyn zainteresował się mieszkańcem Opolszczyzny i jego lodziarnią w pobliskim nam Baborowie (powiat głubczycki) jest fakt, że lodziarz z po raz kolejny został doceniony na arenie międzynarodowej. Natoionale Geograpchic podaje, że w najnowszym zestawieniu Gelato Festival World Ranking Polak znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych twórców gelato na świecie. Dodajmy, że galeto są gęstsze, cięższe i bardziej kremowe niż inne lody.

„Światowy ranking Gelato Festival od 2019 r. wyróżnia twórców lodów na podstawie wyników uzyskanych przez nich w oficjalnych konkursach w ciągu ostatnich 13 lat. W tegorocznym zestawieniu mistrzów nie brakuje polskiego akcentu. I to już w pierwszej dziesiątce. 8. miejsce ze 169 punktami i dwiema „koronami” zajął Tomasz Szypuła. Polak od lat prowadzi rodzinny biznes w Lodziarni pod Orzechem w Boborowie.” – informuje Nationale Geographic.

Jaki z tego wniosek? Że w Baborowie zjemy najlepsze gelato w Polsce. Tomasz Szypuła wyjawił niedawno w RMF FM, że dziennie w baborowskim lokalu sprzedaje od 50 do 200 kilogramów lodów. Natomist samo gelato można tam zjeść w kilku smakach, z czego największą popularnością cieszy się śmietanka, czekolada i pistacja.

Panu Tomaszowi gratulujemy, a na lody zapraszamy! Wszak to również Mistrz Polski Branży Lodziarskiej na VIII Lodziarskich Mistrzostwach Polski EXPO SWEET z 2017 roku. Kawiarnia w Baborowie czynna jest od poniedziałku do soboty w godzinach: 12-19 oraz w niedzielę od 11 do 20. Fot. fb: Szypuła – Lody Mistrzowskie – naturalnie dobre

A tu – link do artykułu znanego magazynu. Najlepsze lody na świecie serwują w Boborowie. Tomasz Szypuła doceniony na świecie – Traveler (national-geographic.pl)

Maciej Dobrzański, źródło: Nationale Geographic

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułHaas nadal z Ferrari, Toyota w tle
Następny artykułUwaga, plażowicze. Na tych popularnych kąpieliskach sobie nie popływacie. “Do odwołania”