A A+ A++

Jak zrobić pauliński gulasz węgierski? Odpowiedź na to pytanie poznamy w najbliższą niedzielę, 11.00 w czasie programu „Klasztorne smaki”. Tym razem znany kucharz Remigiusz Rączka pojawił się… na Jasnej Górze i gotował z zakonnikami.

Program „Klasztorne smaki” z udziałem Remigiusza Rączki realizowanym jest przez Telewizję Polską. 36 odcinek 4 sezonu nagrywany był w jasnogórskich ogrodach i w Bastionie św. Barbary. Twórcom zależało, by pokazać najważniejsze miejsce na mapie sakralnej Polski trochę z innej strony, bo od kuchni i odkryć nieznane oblicze miejsca odwiedzanego każdego roku przez miliony pielgrzymów.

– Wszyscy znają oczywiście Kaplicę Cudownego Obrazu i Jasną Górę, tą którą widzimy tak ogólnie. My natomiast pokazujemy miejsca na co dzień niewidoczne, jak klasztorne ogrody. Chcieliśmy zauważyć, że toczy się tu zwykłe życie, np. zakonnicy mają też i ule – podkreślał Remigiusz Rączka.

Wszystkie dania, które przygotowano w odcinku, są związane z paulinami.

– Ponieważ zakonnicy wywodzą się z Węgier, to przygotowaliśmy dobry węgierski gulasz. Natomiast deserem są racuchy z kuchni staropolskiej, bo Jasna Góra jeden z najważniejszych momentów swej historii przeżywała w czasie potopu szwedzkiego. Dlatego pomyślałem, że deser musi być z takim właśnie rodowodem. Są więc placuszki z rodzynkami okraszone dużą ilością miodu pochodzącego oczywiście z jasnogórskiej pasieki – uchylił rąbka tajemnicy kucharz.

Emisja jasnogórskich „Klasztornych smaków” odbędzie się w najbliższą niedzielę 11 września o godz. 10.10 w TVP1.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMel C myślała o samobójstwie. Nikt nie wiedział o jej problemach
Następny artykułCo się dzieje na froncie w Ukrainie? „Sytuacja dość dynamiczna”