A A+ A++

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy. Może to być mała czarna parzona w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą jednej z metod alternatywnych. Każda kawa będzie cieszyła smakiem, gdy do danej metody parzenia użyjemy odpowiedniego ziarna. Podpowiadamy, jak zrobić kawę po wietnamsku, mrożoną frappé, czy hit TikToka – pumpkin spice latte. Wypróbuj te przepisy.

Spis treści

Kawa pochodzi z Etiopii, owoce kawowca były tam wykorzystywane już w I tysiącleciu p.n.e. Co ciekawe, spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Do Europy kawa dotarła w XVI w., a jako pierwszy opisał ją prawdopodobnie niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf.

„Bardzo dobry napój zwany przez nich „Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe – pisał w swoim dzienniku z podróży po Bliskim Wschodzie. – Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły, jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków”.

Zobacz także: Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Po więcej inspiracji do przygotowania kawy zapraszamy do naszej galerii. Kliknij w przycisk:

Zobacz galerię(14 zdjęć)

Kawa przez dłuższy czas uważana była za napój dla elit. Traktowano ją nawet jako rodzaj waluty. Istnieje wiele legend dotyczących pobudzających właściwości owoców kawy. Najpopularniejsza z nich dotyczyła kozy, która miała radośnie wierzgać po skonsumowaniu liści i owoców kawy wprost z krzaka. Z pewnością możemy być wdzięczni, że dzięki temu rezolutnemu zwierzęciu raczymy się dziś filiżanką ulubionego napoju.

Często podkreśla się, że podstawą dobrej kawy jest wybór odpowiedniego ziarna. Głównie chodzi o stopień wypalenia. W palarniach kawy można wybierać spośród trzech rodzajów palenia:

  • jasnego – palenie przygotowywane jest z myślą o kawach zaparzanych metodą przelewową typu drip;
  • średniego – można wyczuć delikatną gorycz, ale nadal nie jest przyćmiony naturalny smak produktu. Można ją przygotować używając kawiarki;
  • ciemnego – najczęściej wykorzystuje się je do espresso.

Jeżeli macie ochotę poeksperymentować z dodatkami, to warto sięgnąć po kawy ze średniego i ciemnego palenia.

Zobacz też: Jak zrobić gorącą czekoladę?

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na smak, jest miejsce uprawy i pochodzenie kawy. Ta z Brazylii smakuje orzechami i czekoladą, ta z Etiopii łączy nuty owoców i kwiatów. W zależności, czy potrzeba mocnych doznań, czy delikatnego orzeźwienia, można wybrać dla siebie odpowiedni smak.

Zapytaliśmy Pawła Trzcińskiego, baristę, współwłaściciela jednej z warszawskich kawiarni, jakie kawy z mlekiem cieszą się u nich największą popularnością.

– W zasadzie nadal najbardziej popularną kawą z mlekiem jest latte, ale od dobrych kilku lat zmieniły się nawyki konsumentów i coraz częściej zamieniają oni latte na te o większym odczuciu smaku kawy, czyli cappuccino, flat white lub zupełnie czarną.

A jaką kawę on sam poleca jako barista?

– Kiedyś bardziej polecałem kawy czarne, żeby ludzi zbliżyć do kawy w czystej jej postaci, bez dodatków. Dzisiaj edukuję innych o kawie, ale szanuję preferencje gości w lokalu i staram się im pomóc w znalezieniu takiej kawy, jakiej w danym momencie oczekują – mówi Trzciński.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJesienny zaciąg opolskiej policji. Ślubowanie złożyło 17 nowych funkcjonariuszy. ZDJĘCIA
Następny artykułPoradnik dla studentów. Jak poruszać się po Krakowie?