Trwa sezon na szparagi. Te pyszne i lekkostrawne warzywa mają obecnie najlepszy smak, dlatego warto wprowadzić je do naszej diety. Szukasz pomysłu na obiad ze szparagami? Proponujemy przygotować smakowitą frittatę ze szparagami, szynką, serem i szczypiorkiem. To proste do wykonania danie, które nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i jest też bardzo sycące i pożywne. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Nazwa frittata pochodzi od włoskiego słowa „smażony”. To popularne danie, przygotowywane na bazie jajek, smażone na małym ogniu i zapiekane na jednej patelni. Zwykle dodaje się do niej świeże warzywa i wędliny.
Frittata to danie sycące, szybkie i łatwe do przygotowania. Można do niej dodać niemal wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce.
Do frittaty pasują m.in.:
- szparagi,
- szpinak,
- boczek,
- szynka,
- szczypiorek,
- papryka,
- feta,
- bataty,
- brokuły.
Frittatę może podać na śniadanie, a także na obiad. Świetnie sprawdzi się również na zimno, pokrojona w małe kawałki i podana jako przystawka na imprezę.
Szparagi to lekkostrawne warzywa, o małej kaloryczności – w 100 g szparagów jest ok. 20 kcal. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące.
�
Sezon na szparagi trwa w maju i czerwcu. Możemy kupić:
- szparagi zielone
- szparagi białe
- szparagi fioletowe
Mamy dla Ciebie przepis na pyszną i pożywną frittatę ze szparagami.Proponujemy do niej dodać szynkę i żółty ser. Równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek, czy kiełbasa chorizo. Przed podaniem warto posypać danie posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować frittatę ze szparagami:
Patelnie w najlepszych cenach
Materiały promocyjne partnera
(porcja dla 5-6 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 250 ml mleka
- 10 jajek
- 10 dag szynki lub boczku
- 10 dag żółtego sera np. gouda
- szczypiorek
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
- Szparagi umyj i odłam końcówki.
- Szynkę i ser pokrój w kostkę.
- Jajka wybij do miski i dodaj do nich mleko, sól, pieprz i chili. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż szparagi i szynkę przez ok 5 minut.
- Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż jeszcze ok 5 minut pod przykryciem.
- Następnie włóż patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
- Przed podaniem frittatę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Życzymy smacznego!
�
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Materiały promocyjne partnera
Wideo
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS