W weekend podczas Święta Województwa Opolskiego poznaliśmy laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W niedziele 2 czerwca podczas Święta Województwa Opolskiego poznaliśmy laureatów tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Swoje potrawy do konkursu zgłosiło 9 drużyn. Podczas wydarzenia zaprezentowano 62 produkty.
Wśród dań, które zostały w tym roku nagrodzone, znalazły się propozycje i produkty pochodzące z naszego regionu. Jury doceniło między innymi otmuchowskiego sandacza przygotowanego przez KGW Kijów. Poniżej prezentujemy listę tegorocznych laureatów.
Kategoria PRODUKT:
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda główna: Kiełbasa z kozy w krauzie, Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” Krystyna Henzel
Wyróżnienie: Metka, Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
Produkty i przetwory z ryb:
Nagroda główna: Sandacz otmuchowski, KGW Kijów
Wyróżnienie: Jesiotr opolski, KGW w Dąbrowie
Produkty mleczne:
Nagroda główna: Dymiona koza – ser kozi wędzony, Kozia ferma, Aneta Pająk; ser twarogowy w solance, OSM w Oleśnie
Wyróżnienie: Ser twarogowy kozi Aleksandra Wierszak; Izbicki ser smażony, Wiejskie Dobroci Piotr Paterok
Miody:
Nagroda główna: Miód z sadu, Pasieka Zapylone Kewin Kroll
Wyróżnienie: Miód ze spadzi iglastej, Szczepan Mały
Przetwory owocowe:
Wyróżnienie: Pflaumus , Lidia Fronia
Wyroby cukiernicze:
Nagroda główna: Kraple – pączki, Cukiernia Magosz Maria Magosz; Piernik z latwergą, KGW Głogówek Winiary; Tort Pani Rejentowej – weselny KGW w Bogdanowicach
Wyróżnienie: Cykata z rabarbaru, SKGW w Chróścinie
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda główna: Mjodek imbirowy omy Hejdli, KGW w Wawelnie
Wyróżnienie: Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon
Napoje alkoholowe:
Nagroda Głowna: Browar Opolski, Piwo Hubertus Saison
Wyróżnienie: SKGW Chrzelice, Nalewka miętowa
Inne produkty regionalne:
Nagroda Głowna: KGW w Dąbrowie, Murzin
Nominacje do PERŁY w kategorii PRODUKT:
- Anna Smreczak, „Namysłowski złoty”
- PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak, Rudnicki miód akacjowy
- Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak, Miód leśny nektarowo – spadziowy
- Gminna Spłódzielnia „Samopomoc Chłopska”, Chałka
- Cukiernia Magosz Maria Magosz Krajanki z serem, krajanki z makiem, krajanki z jabłkiem
- Lidia Fronia, Windbojtle
- Stowarzyszenie “Nasze Górki”, Tort śląski
- KGW Kazimierz, Rumtopf
Kategoria GASTRONOMIA:
I miejsce: Opolanka sp. z.o.o.: polewka i rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
II miejsce: KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
III miejsce: KGW Zimna Wódka: żur na swojskiej maślance i polędwiczka wieprzowa w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapusta
Nominacja do PERŁY w kategorii GASTRONOMIA:
- Opolanka sp. z.o.o.: polewka rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
- KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami
Fot. Samorząd Województwa Opolskiego
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS