A A+ A++

Udostępnij!

W weekend podczas Święta Województwa Opolskiego poznaliśmy laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W niedziele 2 czerwca podczas Święta Województwa Opolskiego poznaliśmy laureatów tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Swoje potrawy do konkursu zgłosiło 9 drużyn. Podczas wydarzenia zaprezentowano 62 produkty. 

Wśród dań, które zostały w tym roku nagrodzone, znalazły się propozycje i produkty pochodzące z naszego regionu. Jury doceniło między innymi otmuchowskiego sandacza przygotowanego przez KGW Kijów. Poniżej prezentujemy listę tegorocznych laureatów.

Kategoria PRODUKT:

Produkty i przetwory mięsne:

Nagroda główna: Kiełbasa z kozy w krauzie, Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” Krystyna Henzel

Wyróżnienie: Metka, Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik

Produkty i przetwory z ryb:

Nagroda główna: Sandacz otmuchowski, KGW Kijów

Wyróżnienie: Jesiotr opolski, KGW w Dąbrowie

Produkty mleczne:

Nagroda główna: Dymiona koza – ser kozi wędzony, Kozia ferma, Aneta Pająk; ser twarogowy w solance, OSM w Oleśnie

Wyróżnienie: Ser twarogowy kozi Aleksandra Wierszak; Izbicki ser smażony, Wiejskie Dobroci Piotr Paterok

Miody:

Nagroda główna: Miód z sadu, Pasieka Zapylone Kewin Kroll

Wyróżnienie: Miód ze spadzi iglastej, Szczepan Mały

Przetwory owocowe:

Wyróżnienie: Pflaumus , Lidia Fronia

Wyroby cukiernicze:

Nagroda główna: Kraple – pączki, Cukiernia Magosz Maria Magosz; Piernik z latwergą, KGW Głogówek Winiary; Tort Pani Rejentowej – weselny KGW w Bogdanowicach

Wyróżnienie: Cykata z rabarbaru, SKGW w Chróścinie

Napoje bezalkoholowe:

Nagroda główna: Mjodek imbirowy omy Hejdli, KGW w Wawelnie

Wyróżnienie: Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon

Napoje alkoholowe:

Nagroda Głowna: Browar Opolski, Piwo Hubertus Saison

Wyróżnienie: SKGW Chrzelice, Nalewka miętowa

Inne produkty regionalne:

Nagroda Głowna: KGW w Dąbrowie, Murzin

Nominacje do PERŁY w kategorii PRODUKT:

  1. Anna Smreczak, „Namysłowski złoty”
  2. PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak, Rudnicki miód akacjowy
  3. Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak, Miód leśny nektarowo – spadziowy
  4. Gminna Spłódzielnia „Samopomoc Chłopska”, Chałka
  5. Cukiernia Magosz Maria Magosz Krajanki z serem, krajanki z makiem, krajanki z jabłkiem
  6. Lidia Fronia, Windbojtle
  7. Stowarzyszenie “Nasze Górki”, Tort śląski
  8. KGW Kazimierz, Rumtopf

Kategoria GASTRONOMIA:

I miejsce: Opolanka sp. z.o.o.: polewka i rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

II miejsce: KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami,  królik w śmietanie z ziemniakami i buraczkami

III miejsce: KGW Zimna Wódka:  żur na swojskiej maślance i polędwiczka wieprzowa w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapusta

Nominacja do PERŁY w kategorii GASTRONOMIA:

  1. Opolanka sp. z.o.o.: polewka rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
  2. KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie
    z ziemniakami i buraczkami

Fot. Samorząd Województwa Opolskiego

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPierwszy mecz po przerwie. Kurek: W reprezentacji zawsze są duże emocje
Następny artykułKlienci Rosjan wybrali LNG z Francji. TotalEnergies kontra Novatek