Pryskający z patelni tłuszcz jest prawdziwą zmorą wielu kucharzy. Potrafi pobrudzić kuchenny sprzęt oraz ściany – a wówczas jest bardzo trudny do usunięcia. Zdarza się również, że pryska wprost na skórę, prowadząc do, chociaż niewielkich, to bolesnych oparzeń. Warto zadziałać więc przed szkodą.
Kiedy olej strzela? Oto dlaczego tłuszcz pryska z patelni
Kiedy gorący tłuszcz wchodzi w kontakt z wodą, rozpryskuje się na wszystkie strony. Dzieje się tak za sprawą efektu “rozsadzania” tłuszczu przez kropelki wody, która chce uwolnić się z gęściejszej cieszy. Zanim wyparuje, doprowadza do pryskania. Zanim na patelnię trafią więc mięso czy warzywa, warto uprzednio osuszyć je nieco za pomocą papierowego ręcznika. To nie zawsze jest jednak możliwe. Wówczas warto skorzystać z prostego triku.
Zobacz również:
Jednym z lepszych “pochłaniaczy” wody jest sól. Zanim więc tłuszcz trafi na patelnię, gdzie zostanie podgrzany, warto posypać powierzchnię naczynia łyżeczką tej przyprawy. Sól zaabsorbuje ewentualne kropelki wody, ochraniając kuchenkę przed zabrudzeniami z tłuszczu. To jednak niejedyny sposób.
Jak smażyć kotlety, żeby nie pryskało? Oto, co może pomóc
Jedną z przyczyn, dla których podczas smażenia tłuszcz pryska na wszystkie strony, może okazać się nieodpowiednio wytarta patelnia. Zanim więc trafi na palnik, należy dokładnie ją osuszyć – powtarzając ten zabieg nawet “dmuchając na zimne”, w momencie wyciągnięcia patelni z kuchennej szafki.
Aby uchronić się przed lądującymi na ścianach dookoła (a także naszej skórze) gorącymi kropelkami oleju, warto dodatkowo dobrze przygotować patelnię do procesu smażenia. Podobnie jak sól zadziała ocet spirytusowy. Ręcznik papierowy należy nasączyć lekko octem, a potem dokładnie przetrzeć nim powierzchnię patelni. Taka tarcza zadziała ochronnie, a tłuszcz nie będzie pryskał.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS