Polacy sami zsyntetyzowali polimery, które były zbyt drogie, żeby swobodnie prowadzić na nich badania. Mają teraz całą bibliotekę związków, dzięki którym mogą wybierać nanorurki węglowe dla nanomedycyny i fotowoltaiki.
„Otrzymane polimery chętnie przytulą się do najmniejszych nanorurek” – tłumaczy PAP prof. Dawid Janas.
Jego zespół z Katedry Chemii Organicznej, Bioorganicznej i Biotechnologii Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej zajmuje się wybieraniem do badań nanorurek o konkretnych właściwościach. Nie jest to proste, bo maleńkie grafenowe ruloniki zbudowane z węgla i puste w środku plączą się ze sobą, a w makroskali są po prostu garstką czarnego pyłu.
WSZYSCY: NAWET TYSIĄC DOLARÓW ZA GRAM
Naukowcy zastosowali polimery przewodzące i rozpuszczalniki organiczne, by w takim układzie prowadzić oczyszczanie mieszanin nanorurek węglowych.
Pełna treść artykułu: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97779%2Cnanorurkowe-spaghetti-w-sosie-polimerowym.html
Źródło informacji: Nauka w Polsce
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS