Moda
Uroda
Ludzie
#ŻYĆLEPIEJ
Wideo
Przepisy
Najnowsze
Popularne
Smaki
wczoraj (14:11)
Domowa nalewka z sosny pomaga m.in. w leczeniu kilku przypadłości. Nie można jej kupić ani w aptece, ani w sklepach, dlatego zobacz, jak łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu.
Podziel się
Jak zrobić nalewkę z sosny? (123RF)
Sosna ma bardzo dużo właściwości, które znajdują zastosowanie m.in. w leczeniu. Pączki sosny mają działanie odkażające i wykrztuśne, dlatego świetnie sprawdzą się przy takich dolegliwościach jak katar, ból gardła, czy kaszel.
Sosna zawiera też w sobie dużo olejków eterycznych, które udrażniają organizm. Poza tym jest źródłem witaminy C.
Nalewka z sosny – właściwości lecznicze
Nalewkę z sosny można zastosować m.in. przy przeziębieniu, ponieważ rozgrzewa i likwiduje pierwsze objawy grypy, a także innych infekcji. W pędach sosny znajdują się takie substancje czynne jak:
– borneol,
– limonen,
– flawonoidy,
– kwasy żywiczne,
– garbniki,
– witamina C,
– sole mineralne,
Przy jakich infekcjach można zastosować nalewkę z sosny?
– anginie,
– zapaleniu oskrzeli,
– bólach gardła,
– zapaleniu pęcherzyka żółciowego.
Przeczytaj: Jak wykorzystać właściwości lecznicze sosny
Przepis na nalewkę z sosny
Nalewki z sosny nie można kupić w aptece czy w sklepie, dlatego warto zrobić ją samemu. Co potrzebujemy do jej przygotowania nalewki z sosny?
– pół kg syropu z pędów sosny,
– 0,30 l spirytusu,
– 0,30 l wody,
– 1 szklanka cukru,
– 3 łyżki soku z cytryny,
– 2 łyżki miodu
Aby przygotować nalewkę, należy pociąć pędy sosny i włożyć je do litrowego słoja. Następnie zmieszać spirytus z wodą i zalać pędy. Odstawić na trzy tygodnie szczelnie zamykając. Po tym czasie zlać alkohol, zasypać pędy sosny cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Na sam koniec zlać syrop ze słoika, dodać dwie łyżki miodu i sok z cytryny. Wszystko wymieszać z alkoholem zlanym wcześniej.
Nalewka z pędów sosny – drugi sposób
Syrop z pędów sosny zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Pędy należy zalać spirytusem i wodą w proporcji 2:1.
Składniki:
– pędy sosny,
– spirytus,
– miód lub cukier
Pędy sosny należy włożyć do słoika, a następnie zalać je spirytusem i wodą w proporcji 2:1. Owoce muszą być całe zanurzone. Słój zamknąć szczelnie i odstawić w zimne i ciemne miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem, aby wszystko się wymieszało. Po tygodniu trzeba nalewki spróbować, aby ocenić, ile dodać cukru. Zakręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce. Po miesiącu przelać do butelek.
Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS