Naleśniki według Magdy Gessler
W przepisie restauratorki obok mleka znalazła się gazowana woda. Nie każdy wie, że dwutlenek węgla zawarty w wodzie napowietrza ciasto i sprawia, że naleśniki są puszyste. Aby przygotować je w tej wersji potrzebne będą:
1,5 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki tłustego mleka
szczypta soli i szczypta cukru
Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik
Jajka należy ubić mikserem na najwyższych obrotach wraz z solą i cukrem na gładką masę. Następnie dodać do nich mleko i wodę. Wymieszać do połączenia składników.
Dodatkowo, by zapewnić naleśnikom lekkość, warto pamiętać o skrupulatnym przesianiu mąki. Następnie dodajemy do niej wymieszane mokre składniki. Miksujemy, by całość połączyła się na jednolitą, pozbawioną grudek, masę. Odstawiamy ciasto na około 15 minut, pozwalając glutenowi zawartemu w mące, by związał składniki.
Rozgrzewamy patelnię i na jej powierzchni rozsmarowujemy za pomocą ręcznika kuchennego kilka kropli oleju. Niektórzy wykorzystują w tym celu kawałek słoniny ze skórą.
Chochelką nabieramy ciasta i rozprowadzamy pewnym ruchem po powierzchni patelni. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, naleśnik przerzucamy na drugą stronę. Powinien być złocisty i dobrze wysmażony. Po upływie minuty naleśnik można zdjąć z patelni.
Tak przygotowane naleśniki można dowolnie faszerować – ten przepis sprawdzi się zarówno w słodkiej, śniadaniowej odsłonie, jak i obiadowej – wytrawnej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS