oprac. Karolina Rozmus
29 min. temu
To danie jest połączeniem naleśników zapiekanych pod beszamelem z tradycyjnym sosem bolognese. Naleśniki bolońskie to niebanalne danie, które skradnie wasze serca.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
- 10 naleśników
- 300 g żółtego sera lub mozzarelli
Sos bolognese:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 mała marchew
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku
Sos beszamelowy:
- 250 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przepis
- W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej startą na tarce marchew, pokrojonego w plastry selera, posiekaną cebulę i mielone mięso.
- Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy, czosnek i zalać winem.
- Odparować, gotując przez kilka minut.
- Dodać bulion i gotować przez 20 minut, a po upływie tego czasu wlać passatę do rondla.
- Gotować tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje – konsystencja potrawy powinna być zwarta, a sos odparowany tak, by można było nim faszerować naleśniki.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło i dodać na patelnię mąkę. Smażyć na małym ogniu, aż mąka zacznie delikatnie pachnieć. Wlać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką sos tak, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
- Naleśniki faszerować sosem bolońskim i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
- Zalać beszamelem i posypać serem żółtym.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS