A A+ A++

Adasi, perski przysmak na śniadanie

Irańskie śniadanie w niczym nie przypomina chętnie zjadanych w Polsce kanapek z wędliną, żółtym serem i pomidorem. Tradycyjnie serwowane danie wielu z nas bardziej może skojarzyć się z gęstą zupą i porą obiadową. Adasi to tradycyjna potrawa, o której przeczytamy już w źródłach z XI wieku. Jej podstawę stanowi soczewica, bogata w kwas foliowy, błonnik, żelazo, mangan czy potas. To doskonałe śniadanie dla aktywnych sportowców, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej oraz dostarczeniu solidnej porcji białka do diety.

Składniki na adasi

  • 2-3 szklanki soczewicy

  • 2 średnie cebule

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 średnie ziemniaki

  • 4 szklanki wody

  • do smaku: sól, pieprz, tymianek, kurkuma, arcydzięgiel

Przygotowanie adasi

  1. Soczewicę wsypujemy do dużej miski, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na ok. 15-30 minut. Po tym czasie wylewamy wodę, ponownie opłukujemy i odkładamy na bok.

  2. Cebulę obieramy i kroimy na duże plasterki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i podsmażamy do uzyskania złocistego koloru.

  3. Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz kurkumą. Podgrzewamy do momentu, w którym zacznie dominować ciemnoczerwony kolor.

  4. Na tym etapie dorzucamy wypłukaną i odsączoną soczewicę i dolewamy cztery szklanki wody. Kiedy składniki się gotują, przechodzimy do obrania ziemniaków.

  5. Pozbawione skórki ziemniaki kroimy w drobną kostkę, opłukujemy z nadmiaru skrobi i dodajemy do garnka razem z tymiankiem.

  6. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania, a następnie zabezpieczamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez 45 minut.

  7. Gotowe adasi wykładamy na płaskim talerzu, a wierzch możemy udekorować porcją podsmażonej cebuli oraz arcydzięglem.

  8. Danie doskonale komponuje się z kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny i świeżym pieczywem. Smacznego!

Kolumbijskie placki arepas z serem

Polskie dzieci na śniadanie chętnie wcinają naleśniki posmarowane słodkim kremem, dżemem owocowym czy gęstym serkiem. Kolumbijskie mamy serwują młodszym i starszym pociechom kukurydziane arepas. Ciasto na placki powstaje głównie z mąki, wody oraz soli, a nadzienie tworzą liczne składniki. Najchętniej komponuje się arepas m.in. z serem, podsmażonymi wieprzowymi skórkami, kurczakiem, cebulą, pomidorami, awokado czy ziołami. To ekspresowy i smakowity sposób na mniejszy i większy głód.

Śniadaniowe placki arepas możemy wypełnić ulubionym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki na arepas z serem

  • 150 ml wody

  • 150 ml mleka

  • 300 g mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka cukru brązowego

  • 50 g serka philadelphia

  • 100 g tartej mozzarelli

  • szczypta soli

  • olej roślinny

  • do podania: sos jogurtowy, salsa, sałatka

Przygotowanie arepas z serem

  1. Do miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie dosypujemy mąkę kukurydzianą, sól i cukier. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 minut.

  2. W rondelku rozpuszczamy masło, a po ostudzeniu dodajemy je do ciasta razem z serkiem typu philadelphia.

  3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, napełniamy tartą mozzarellą i zaklejamy, formując płaskie placki.

  4. Arepas smażymy na gorącym tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony. Idealnie zarumienione placki odsączamy na ręczniku papierowym.

  5. Gotowe placki arepas doskonale smakują z sosem jogurtowym, ostrą salsą lub lekką sałatką. Smacznego!

Malowany kogut z Kostaryki

Choć w tradycyjnym daniu wywodzącym się z terenów Ameryki Środkowej nie znajdziemy nawet najmniejszego kawałka drobiu, jego nazwa ściśle wiąże się z samcem kury domowej. Gallo pinto, czyli w dosłownym tłumaczeniu malowany lub kropkowany kogut. To danie, które w Kostaryce oraz Nikaragui zyskało miano narodowego, a mieszkańcy potrafią zajadać się nim codziennie rano. Bazą zdrowego posiłku są ryż, fasola, liczne świeże warzywa oraz zioła.

Składniki na Gallo Pinto

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego

  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 papryczka chili

  • 2 pomidory malinowe

  • kumin

  • garść świeżej kolendry

  • masło i olej do smażenia

  • salsa lizano lub sos worcester

Przygotowanie Gallo Pinto

  1. Ryż wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu, a następnie studzimy.

  2. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy razem z papryczką chili. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju z masłem i podsmażamy przygotowane składniki.

  3. W kolejnym kroku dodajemy ugotowany ryż, fasolę z puszki, ½ porcji zalewy i drobno posiekane pomidory.

  4. Po dokładnym wymieszaniu składników przykrywamy je pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, kuminem oraz kolendrą.

  5. Gotowe gallo pinto podajemy z odrobiną salsy lizano lub sosu worcester oraz świeżą kolendrą i dymką. Do dania doskonale pasuje także jajko sadzone oraz chleb tostowy. Smacznego!

Egipska pasta z bobu

Bób to sezonowy przysmak, który możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje podsmażony na maśle z odrobiną czosnku, grillowany z przyprawami, a także gotowany w wodzie i podany z koperkiem. Składnik możemy wykorzystać także do przygotowania zdrowej pasty śniadaniowej, czyli ful medames. Mówi się, że zasmakowali w niej nawet faraonowie.

W egipskiej paście śniadaniowej główną rolę gra smakowity bób

W egipskiej paście śniadaniowej główną rolę gra smakowity bób123RF/PICSEL

Składniki na ful medames

  • 1,5 szklanki wody

  • 500 g bobu

  • 1 czerwona cebula

  • 2 pomidory

  • ½ papryczki chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kuminu

  • garść kolendry

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • do podania: pokrojony w kostkę pomidor, posiekana czerwona cebula, listki kolendry, świeże pieczywo

Przygotowanie ful medames

  1. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dość cienkie półksiężyce. Umytego i osuszonego pomidora tniemy w kostkę, a czosnek, chili i kolendrę drobno siekamy.

  2. Na dno dużego garnka wlewamy kilka łyżek oliwy, porządnie rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy chili z czosnkiem i łyżeczką kuminu.

  3. Po kolejnych dwóch minutach smażenia dodajemy pomidory, kolendrę oraz sól. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 4-5 minut.

  4. Następny etap polega na dorzuceniu do garnka bobu oraz dolaniu wody. Garnek zabezpieczamy pokrywką i pozostawiamy na 10-12 minut. W tym czasie bób zmięknie.

  5. Po upływie wyznaczonego czasu wciskamy sok z cytryny i zabieramy się za tworzenie pasty. Najlepiej zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera ręcznego.

  6. Ful medames doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotową pastę przekładamy do miseczek.

  7. Przed podaniem polewamy ful medames oliwą i dekorujemy pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekaną cebulką i kolendrą. Serwujemy z pieczywem. Smacznego!

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL

Sprawdź również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyniki badań DNA potwierdziły, że znaleziono zwłoki mężczyzny poszukiwanego za potrójne zabójstwo
Następny artykułWakacyjny seans-niespodzianka w bibliotece przy ul. Warszawskiej 25 lipca 2024 r.