A A+ A++

Choć coraz częściej mówi się o szkodliwości mięsa i konieczności ograniczenia tego produktu, to wciąż spożywa się go dużo. W końcu jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także minerałów i witamin. A które gatunki mięs są najzdrowsze i po które powinniśmy częściej sięgać?

d3f7ty4

Najzdrowsze gatunki mięs – cielęcina

Choć należy do mięs czerwonych, to jest z nich najdelikatniejsza i ma stosunkowo mało kwasów tłuszczowych nasyconych. Zawiera najwięcej ze wszystkich mięs białka, stąd jest najbardziej odżywczym gatunkiem. Dla porównania 100 g cielęciny to ok. 20 g białka, podczas gdy w kawałku wołowiny czy wieprzowiny można odnaleźć tylko 15 g białka.

Cielęcina to, obok wołowiny, najlepsze źródło CLA, czyli kwasu linolowego, które zdaniem badaczy wykazuje działanie prozdrowotne. M.in. opóźnia powstawanie miażdżycy czy przeciwdziała cukrzycy typu 2.

d3f7ty4

Ponadto poleca się ją dzieciom i osobom chorym, osłabionym, starszym. Dlaczego? Ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza, cynku, a także fosforu. Choć kojarzy się z delikatnym, jasnym mięsem, to decydując się na cielęcinę, warto skusić się zwłaszcza na wątrobę cielęcą, która ma najwięcej składników mineralnych oraz witamin, w tym także witaminę A i C.

Najzdrowsze gatunki mięs – dziczyzna

Niegdyś królowa polskich stołów, choć niekoniecznie dostępna dla każdego, podobnie jak dziś. Jest, obok cielęciny, najzdrowszym, ale i najdroższym z mięs. Dietetycy są zgodni – najwyższa wartość dziczyzna zawiera się w sposobie życia zwierząt leśnych – mięso nie pochodzi z hodowli, pozbawione jest antybiotyków, a dodatkowo zwierzęta, co oczywista, nie znają smaku przemysłowych pasz.

Co więcej? Wysoka zawartość białka (aż 22 g w 100 g!) w stosunku do ilości tłuszczu w dziczyźnie oraz nawet czterokrotnie wyższa zawartość witamin i soli mineralnych w porównaniu do innych mięs. Ciekawym faktem jest brak cholesterolu w surowej dziczyźnie.

d3f7ty4

Mięso z sarny to doskonałe źródło fosforu, magnezu i wapnia, podczas gdy dzik i jeleń są nieocenionymi źródłami żelaza. Dla porównania zawartość tego istotnego dla nas pierwiastka w mięsie wieprzowym to ok. 1040 µg, a w mięsie jelenia – ponad 5000 µg.

Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Najzdrowsze gatunki mięs – wołowina

To mięso, które jest spośród łatwo dostępnych mięs czerwonych najzdrowsze. Zawiera kwas linolowy i oleinowy, co czyni ją tak wyjątkowym. Nieocenione w terapii anemii z niedoboru żelaza, lubiane przez sportowców z uwagi na wysoką zawartość kreatyny, zwiększającej zdolności wysiłkowe podczas treningów. Również osoby na diecie docenią wołowinę z uwagi na obecność w tym mięsie L-karnityny. Ilość tłuszczu zależna jest od rodzaju, na który się zdecydujemy – szponder zawiera ponad trzykrotnie więcej tłuszczu niż polędwica, która jest najlepszym wyborem dietetycznym, jeśli mowa o wołowinie.

d3f7ty4

W przeciwieństwie do wieprzowiny czy do drobiu wołowina może być z powodzeniem spożywana na surowo. Smakosze docenią nie tylko jej wyborny smak, ale także fakt, iż w takiej postaci wołowina gwarantuje najlepszą przyswajalność składników mineralnych i witamin.

Najzdrowsze gatunki mięs – indyk

Długo niedoceniany i niemal nieobecny na polskich stołach, wyparty całkowicie z powodu kurczaka, którego Polacy kupowali najchętniej. W ostatnich latach jednak to indyk święci tryumfy i słusznie, bo to najzdrowszy drób, jaki możemy dostać w sklepach.

Co ciekawe mięso indycze polecane jest alergikom, a niska ilość tłuszczu przy wysokiej zawartości białka oraz korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 sprawia, że również sportowcy oraz ci, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, śmiało mogą sięgać po indycze mięso.

d3f7ty4

Pierś z indyka (bez skóry) jest też mięsem najchudszym, a zarazem źródłem białka (ok. 19 g na każde 100 g), witamin i minerałów, takich jak selen czy cynk. Witaminy A i E w dużej ilości znajdują się w delikatnej indyczej wątróbce, podobnie jak nieoceniona dla zdrowia naszych włosów biotyna.

Najzdrowsze gatunki mięs – wieprzowina

Jej obecność na tej liście może dziwić, w końcu przez lata wieprzowina była stygmatyzowana. Zupełnie niesłusznie – wieprzowinę warto spożywać, pamiętając jednak o kilku faktach.

Po pierwsze, negatywne skojarzenia z wieprzowiną wynikają z obecności w sklepowych lodówkach wieprzowego boczku, słoniny czy karkówki. Faktycznie, tych mięs unikajmy, choć co ciekawe – dziś boczek zawiera około 35 procent tłuszczu, podczas gdy kiedyś było to aż 50 procent. Selekcja zwierząt sprawiła, że dziś wieprzowina ma o wiele zdrowszy profil kwasów tłuszczowych, mniej cholesterolu, mniej kalorii.

d3f7ty4

Po drugie, nie sposób zaprzeczyć faktowi, że wieprzowina jest mięsem tanim i łatwo dostępnym, co jest jej atutem. Schab i polędwica wieprzowa to mięsa chude, więc przyjazne naszemu zdrowiu, a przy tym – podobnie jak wspomniane wyżej – zawierają aminokwasy egzogenne i witaminy ADEK.

Wieprzowinę warto jeść, choć z umiarem, podobnie zresztą jak pozostałe z mięs.

123RF

Źródło: 123RF

Zobacz także:

Ciasta na Trzech Króli. Słodkie tradycje w Polsce i za granicą

Szprot – mała rybka, którą można użyć do nakarmienia wielu gości

Pasztety i pasty z warzyw. Wzbogacą dietę i poprawią nastrój

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCabo Verde – wyspy szczęśliwe, czy wyspy leniwe?
Następny artykułJak stosować CBD [ Strefa biznesu ]