Gnocchi, czyli kopytka są na pierwszym miejscu listy najtrudniejszych do wymówienia przez cudzoziemców specjałów włoskiej kuchni. W czołówce nazw, na których obcokrajowcy łamią sobie język, są też bruschetta, focaccia, ragu alla bolognese.
Wyśmienita włoska kuchnia jest jednym z powodów przyjazdu milionów zagranicznych turystów do Italii. Ale przy restauracyjnym stole czy w barze często pojawiają się przeszkody, jakimi są trudności z wymówieniem nazw wielu dań i przysmaków.
Niektóre z nazw cudzoziemcy uznają za “nie do wymówienia”. Listę tych 20 najtrudniejszych sporządzono na podstawie wyników poszukiwań online, jak wymawia się poszczególne włoskie słowa.
Najczęściej pada w przeszukiwarkach internetowych pytanie o wymowę słowa: gnocchi.
Na drugim miejscu jest ragù alla bolognese, a na trzecim – i tu zaskoczenie – pizza.
Zagraniczni turyści mają też problemy z wymową takich nazw, jak:
- bruschetta,
- lasagna,
- focaccia,
- brioche,
- spaghetti,
- prosciutto,
- ciabatta,
- tiramisù,
- fettuccine,
- tagliatelle,
- cappuccino,
- orecchiette,
- pasta,
- minestrone,
- calzone,
- arancini.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS