Według źródeł z 1984 roku znana sałatka jarzynowa była zrobiona z zupełnie innych i niekoniecznie łatwo dzisiaj dostępnych składników. Co mogliśmy w niej znaleźć?
Chociaż sałatka jarzynowa jest pozycją obowiązkową dla wielu Polaków, to na pewno znajdą się tacy, którzy będą się kłócić czy dodawać ogórka kiszonego, ziemniaki albo jajko. Okazuje się, że wszystkie te spory idą na bok, kiedy odkryjemy, że pierwszy przepis na sałatkę jarzynową ma wiele innych dodatków, o których dawno zapomnieliśmy.
Sałatka jarzynowa – większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt, imienin u cioci czy rodzinnego spotkania. Uważana jest za tradycyjną polską potrawę, ale czy w rzeczywistości sałatka jarzynowa jest polska? Okazuje się, że nie.
Sałatkę jarzynową prawdopodobnie wymyślił rosyjski kucharz Lucien Olivier. Ten przepis był jego flagowym daniem w moskiewskiej restauracji Hermitage. Szef kuchni był tak dumny ze swojego dzieła, że nie chciał nikomu wyjawić przepisu na swoje popisowe danie. Niestety, nie mógł się czuć bezpiecznie nawet w swojej kuchni. Jeden z kucharzy bacznie obserwował jego pracę i odwzorował recepturę, którą potem serwował w mniej eleganckim stylu w swojej restauracji Mosva, a następnie udostępnił przepis wydawnictwom.
Według najstarszych zapisków znalezionych w czasopiśmie “Nasze Jedzenie”. Lista składników wygląda następująco:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS