A A+ A++

Najsłodsze buziaki to te… czekoladowe! Dzieci są słodkie same w sobie, a w połączeniu z czekoladą stają się wręcz rozkoszne! Z takiego założenia wychodzimy w naszej Przystani, dlatego popołudnie 19 grudnia 2023 r. spędziliśmy z Panem Tomaszem Podkulem, pod którego czujnym okiem wcieliliśmy się w role Maîtres Chocolatiers, by własnoręcznie wykonać świąteczne słodkości. Czekolady nie byłoby bez ziaren kakaowca – to oczywiste. Jednak ta najlepsza posiada pewien tajemniczy składnik – miłość, towarzyszącą jej przygotowywaniu. Co łączy czekoladę, ołówki i kryształy? Jaki kształt może przybierać tabliczka? Czy choinka zawsze musi być zielona? Na te oraz moc innych pytań z powodzeniem poszukiwaliśmy odpowiedzi we wtorek. Oczarowani cudownym czekoladowym aromatem, zafascynowani pracą Mistrza Cukiernictwa, czuliśmy się jak goście właściciela najsłynniejszej fabryki czekolady – Willy’ego Wonki. Pasja, zaangażowanie oraz spora doza cierpliwości i nieodzowna przy tworzeniu cudów – miłość – zaowocowały prześlicznymi czekoladowymi choinkami, których gałązki ozdabiały najrozmaitsze dodatki. Słodszy podarunek, zwieńczony czekoladowym ucałowaniem trudno sobie wyobrazić. Czekolady przygotowana przez Dzieci z naszej Przystani detronizuje wszystkie mistrzowskie kreacje z Belgii, Austrii czy Szwajcarii – tego jesteśmy pewni.

Boże Narodzenie na całym świecie kojarzy się z określonymi słodkościami. Słowiańska kultura kulinarna ma miodowy smak maku z bakaliami i orzechami, korzenny świdrujący aromat pierników, snuje się waniliowym obłoczkiem sernika. Mediolańczycy zajadają się panettone w Berlinie bochenkami Stollen, w Paryżu Bûche de Noël. Chilijczycy nie wyobrażają sobie świąt bez Pan de Pascua, a Meksykanie – buñuelos… Moglibyśmy tak wymieniać bez końca, ale wspólnym mianownikiem świąt na całym świecie jest… czekolada. Jej kosmopolityczny charakter wywołuje spory, co do tego, gdzie powstaje najlepsza. Jednak 19 grudnia 2023 r. w naszej Przystani powstały czekoladki przyćmiewające urodą i smakiem arcydzieła ze stolic czekoladniczego kunsztu. Rozpoczęliśmy od teorii – Dzieci dowiedziały się, czym jest czekoladowa masa, jakie są jej składniki i co stanowi o delikatności tabliczki. Pan Tomasz Podkul zaprezentował słodkiej Publiczności  niezwykle ważny etap tworzenia czekolady – temperowanie, podkreślając, iż służy ono krystalizacji zawartego w masie tłuszczu kakaowego. Przeniknąwszy ten sekret, Dzieci wiedzą już, że apetyczny satynowy połysk zajadanych przez nie tabliczek nie bierze się znikąd ani nie jest także dziełem przypadku.

Każde z Dzieci wykonało dwie absolutnie wyjątkowe tabliczki – białą oraz mleczną, a wszystkie zdobiły ornamenty z jadalnych dodatków. Część młodych czekoladników ozdobiło swe choinki girlandami kolorowych cukiereczków, na gałązkach innych pyszniły się orzechy, inne okraszały liofilozowane owoce. Podziwialiśmy choinki niezwykle bogato dekorowane, a także minimalistyczne, których prostotę podkreślały pojedyncze ozdoby. Każda zachwycała swą wyjątkowością – urocza i jedyna, niczym płatek śniegu i jednocześnie – osobowość naszych Podopiecznych.

Największym wyzwaniem okazało się nie precyzyjne zdobienie choinek, nie opracowywanie koncepcji cukierniczych ornamentów. Ależ skąd! Największym z wyzwań było… czekanie! Na finalny efekt potrzebowaliśmy nieco czasu, ponieważ czekoladowa masa musiała zastygnąć. Jednak czekanie urozmaicały nam rozmowy, dzielenie się czekoladowymi opowieściami i wspomnieniami, a także możliwość… schrupania pozostałych dodatków. Podekscytowani dotarliśmy do przedostatniego etapu – pakowania. Jaki był zatem ostatni? Degustacja! Aromat czekolad zachęcał do natychmiastowego spróbowania. Okazało się, że rezultat pracy prześcignął oczekiwania Dzieci – delikatność, jedwabista słodycz i doskonale zbalansowany smak oczarował naszych Maîtres Chocolatiers.  

Dziękujemy serdecznie Panu Tomaszowi Podkulowi, właścicielowi cukierni Maestro Tomasz Podkul Chocolatier za niebywałą podróż do krainy słodkości. Czekoladowe ucałowania przesyłamy Fundacji Świętego Mikołaja, dzięki której przenieśliśmy się do krainy czekoladą płynącej na czarowne zimowe popołudnie! 

Projekt współfinansowany przez Fundację Świętego Mikołaja
w ramach programu Przystań św. Mikołaja.

Źródło: https://www.mbpdebica.eu/ogolne/najslodszy-podarunek-czekoladowe-warsztaty-w-przystani-swietego-mikolaja-w-debicy-17722

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPodajniki karmy od Techwish idealnym rozwiązaniem na świąteczny wyjazd
Następny artykułPorażką kończą rok