A A+ A++

Fundacja YouPlanCulture zaprasza na spotkanie „Gruzja po mojemu”, czyli bezpłatne warsztaty kulinarne online dla Polaków i obcokrajowców, podczas których uczestnicy poznają Gruzję od kuchni. – Jeżeli chcecie poznać gruzińskie „sekretne receptury”, upiec własne chaczapuri, a przy okazji posłuchać o tradycji, kulturze i zwyczajach gruzińskich, zapiszcie się na warsztaty – zachęca Maja Giętkowska z fundacji.

Kuchnia gruzińska jest w Polsce coraz popularniejsza. Nie tylko dlatego, że może konkurować z najlepszymi kuchniami świata, ale także za sprawą obecności coraz większej liczby Gruzinek i Gruzinów w naszym kraju. Znamy już chaczapuri, chinkali, tolmę i lobiani albo chociaż gruziński chlebek, ale czy potrafimy odtworzyć te dania po wyjściu z restauracji?

Przepisy na chaczapuri

Spotkanie „Gruzja po mojemu” odbędzie się 25 kwietnia w godz. 16–18 poprzez platformę Zoom. Każdy uczestnik będzie gotować we własnej kuchni w czasie rzeczywistym. Podczas warsztatów uczestnicy przygotują wspólnie z Gruzinką Ekaterinę Lemonjavą dwa rodzaje chaczapuri: adżaruli i megruli z serem gouda, czyli gruzińskie placki z nadzieniem, a także poznają wiele ciekawostek o Gruzji.

Co ważne, organizatorzy bezpłatnie zapewniają produkty spożywcze potrzebne do zrobienia obu placków. Przed warsztatami każdy zapisany uczestnik odbierze w siedzibie Fundacji Emic w Toruniu przygotowane składniki potrzebne do zrobienia chaczapuri. Podczas spotkania będzie można zadawać pytania Ekaterinie związane nie tylko z kuchnią, ale także dotyczące kultury, zwyczajów i tradycji Gruzji.

By wziąć udział w spotkaniu, należy do 18 kwietnia zapisać się poprzez link: http://bit.ly/GruzjaPoMojemu. Zapisy organizatorzy potwierdzą mailem, ponieważ liczba miejsc jest ograniczona. Warsztaty będą transmitowane na żywo również na Facebooku na stronie projektu Poszerz ŚwiatoPogląd: https://www.facebook.com/poszerzswiatopoglad.

Przed spotkaniem można samodzielnie przygotować wymagane produkty i upiec swoje chaczapuri. By je sporządzić, potrzebne są: mąka: 700 g, ser gouda: 700 g, drożdże: ok. 50 g, jaja: 3 szt., masło: 100 g, olej: 60 g, sól: 2 łyżki, woda: ok. 500 ml.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLech przegrał z Rakowem [ZAPIS RELACJI]
Następny artykułPacjent wypadł z okna ze szpitala MSWiA. Zginął na miejscu