A A+ A++

W konkursie organizowanym przez Starostwo Powiatowe wygrały sery korytnickie, miód z dodatkami owoców i bakalii oraz krówki konopne z białkiem konopnym.

(Fot. M.Gosławska)

Finał konkursu “Produkty lokalne Ziemi Piotrkowskiej prosto z serca” zorganizowano w Bronisławowie. Swoje wyroby – artykuły spożywcze i rękodzieło – prezentowało jedenastu wystawców. Większość – postawiła na różne smakołyki.

Były to m.in. tradycyjne lody piotrkowskie, chleb na ziemniakach, kapusta z pieczarkami czy … dżem na spinaczach – jak wyjaśnia producent, nazwa wzięła się stąd, że wiśnie drylowane są spinaczami biurowymi. Konkurs wygrały sery z Korytnicy w gminie Sulejów, Miody z dodatkami owoców i bakalii z Pasieki na Mokrych oraz krówki konopne z białkiem konopnym z Rozprzy.

Celem organizowanego przez Starostwo Powiatu Piotrkowskiego konkursu jest promocja lokalnych wyrobów. Każdy zaprezentowany produkt będzie opisany w publikacji pokonkursowej.

To jedno z takich działań promocyjnych – mówi Marcin Strumiłło ze starostwa. – Próbujemy też odnajdywać te bogactwa, które już zostały zapomniane. Prowadzimy szereg działań, jak chociażby utworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego. Jeden z inkubatorów, w Wolborzu, poświęcony jest miodom i produktom pszczelim, realizację drugiego – inkubatora warzyw i owoców oraz wypieku chleba – rozpoczynamy na terenie gminy Czarnocin.

W planach jest także powołanie Lokalnego Centrum Produktu, które ma powstać na byłym dworcu PKS w Piotrkowie Trybunalskim.

(Fot. M.Gosławska)
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak wybrać rachunek bankowy dla działalności gospodarczej
Następny artykułUM Włocławek: Zamknięcia ulic w centrum i na Południu