A A+ A++

Kalmary w panierce to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przyrządzanie tych głowonogów. Można użyć zwykłej bułki tartej, ale o wiele lepsza jest panierka typu panko, robiona z bardziej miękkiego pieczywa. Składniki: pół kilograma pokrojonych w kółka kalmarów, mąka, jajko, bułka tarta lub panko, sól i pieprz. Kalmary myjemy, dokładnie osuszamy i posypujemy mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Pozbywamy się nadmiaru mąki, obtaczamy kalmary w jajku i bułce. Smażymy na głębokim oleju dwie minuty z każdej strony.

Popularne w krajach śródziemnomorskich są małe kalmary lub mątwy faszerowane na przeróżne sposoby. Po upieczeniu kroi się je na plasterki i podaje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy: kilka oczyszczonych, niewielkich kalmarów, szklankę ugotowanego ryżu, pół szklanki orzeszków piniowych, natkę pietruszki, oregano, oliwę, sól i pieprz. Kalmary osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Do ryżu dodajemy orzeszki, posiekaną natkę i przyprawy. Farszem nadziewamy kalmary, spinamy je wykałaczką, smarujemy oliwą i pieczemy na grillu lub suchej patelni pięć minut z każdej strony. Podajemy z sałatą.

Kalmary mają tę właściwość, że powinny być poddane obróbce cieplnej bardzo krótko lub bardzo długo. Inaczej będą gumiaste. Na nasze flaszki potrzebne nam będą: kilka kalmarów, cebula, czosnek, marchewka, seler naciowy, bulion warzywny, przecier pomidorowy, suszony tymianek, ostra papryka w proszku, mąka, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Kalmary kroimy w cienkie paseczki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i kalmary, krótko smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy wszystko około godziny, na koniec zagęszczając mąką.

Smażone krótko kalmary możemy wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej sałatki. Potrzebujemy jedynie: kilka liści sałaty, szklankę usmażonych i pokrojonych w paski kalmarów, kilka pomidorów koktajlowych, łyżkę kaparów, kilka oliwek, majonez i keczu. Sałatę kroimy, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami. Majonez łączymy z keczupem i polewamy nim warzywa tuż przed podaniem.

I na koniec najbardziej naturalny sposób przyrządzania kalmarów, praktykowany przez poławiających je rybaków na Morzy Śródziemnym. Składniki: kilka kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, pieprz. Czosnek kroimy na plasterki, z cytryny wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kalmary i czosnek, smażymy dwie minuty, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKtórym firmom zmienił się urząd skarbowy?
Następny artykułNie chciał mówić o kryzysie. Przyznał jednak, że nie są idealną parą