Składniki:
– 0,5 l mleka,
– 1 jajko,
– 3 szkl. mąki,
– 0,5 opakowania drożdży,
– 1 łyżka cukru,
– szczypta soli.
Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ok. 0,5 szkl. mleka. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jajko i drożdże. Na końcu dolewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy łyżą. Po powstaniu jednolitej masy przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na od 0,5 do 1,5 godziny aż dobrze wyrośnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto i smażymy racuchy na rumiany kolor. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
– 200 ml mleka,
– 150 g mąki,
– 1 jajko,
– 1 łyżka cukru waniliowego,
– 1 łyżeczka cukru,
– 2 jabłka,
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
– olej do smażenia,
– cukier puder lub dżem do podania.
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy je w trójkąciki, dorzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy po łyżce ciasta i smażymy po obu stronach na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.
Składniki:
– kostka twarogowego sera (250 g),
– 4 łyżki mąki,
– 1 jajko,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– 2 łyżki cukru pudru,
– tłuszcz do smażenia.
Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Można zrobić to robotem kuchennym lub po prostu łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Składniki:
– 2 szkl. mąki,
– 0,25 szkl. cukru,
– 2 jajka,
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 500 ml kefiru,
– szczypta soli,
– olej do smażenia,
– cukier puder do posypania.
Do mąki dodajemy cukier, sól i sodę. Wbijamy jajka oraz etapami dodajemy kefir. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Składniki:
– 1 średniej wielkości cukinia,
– 2 szkl. mąki,
– 1 szkl. mleka,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 jajko,
– olej do smażenia,
– cukier puder do posypania.
Średniej wielości cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy mąkę z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuchy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Składniki:
– 1 szkl. mąki,
– 1 szkl. kefiru,
– 1 jajko,
– 1 szkl. świeżego szpinaku,
– 1 łyżka oleju,
– 2 łyżki cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 0,5 łyżeczki sody,
– 1 szczypta soli.
Szpinak przekładamy do wąskiego naczynia. Dolewamy do niego kefir, olej i wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy blenderem. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie razem miksujemy. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy polane miodem i posypane malinami.
Każdą wersję racuchów można podawać na dowolny sposób – z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem, czekoladą. Zawsze będą smakowały wyśmienicie i na pewno nikt się im nie oprze.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS