A A+ A++

Chłodnik to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które spożywa się na zimno. Okazuje się, że świetnie smakuje nie tylko ten z botwinki, ale również z ogórków. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 4-6 świeżych ogórków gruntowych,
  • 1,2 l jogurtu naturalnego, kefiru albo zsiadłego mleka,
  • 4 łyżki koperku drobno posiekanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz wedle uznania,
  • ugotowane młode ziemniaki,
  • ½ pęczka rzodkiewki,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy dobrze umyć, odciąć im końcówki, a potem zetrzeć na tarce na grubych albo drobnych oczkach – według własnych preferencji. Rzodkiewkę również ścieramy na tarce.
  2. Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę, dodając do ogórków i rzodkiewki. Do warzyw dodajemy jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz koprem.
  3. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by danie dobrze się schłodziło.
  4. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Jeśli już trochę znudziła ci się mizeria a lubisz nieco intensywniejsze smaki, polecamy ogórki po koreańsku. To ostatni hit wśród surówek!

Składniki:

  • 5 dużych ogórków,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki przyprawy typu maggi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy ją z ogórkami oraz solą. Zostawiamy do odsączenia – można na durszlaku.
  2. Z wody, octu, maggi, oleju, przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy zalewę.
  3. Odsączone ogórki z cebulą przekładamy do dowolnego pojemnika albo słoika i zalewamy przygotowanym płynem.
  4. Gotowe! Ogórki po koreańsku można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Idealna na grilla, na kolację czy zwyczajnie, kiedy tylko ma się ochotę. Jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. W sam raz na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu w kształcie ziarenek ryżu (orzo),
  • gotowany kurczak, np. ten który został po ugotowaniu rosołu,
  • 4-6 ogórków gruntowych,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
  2. Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w dużej misce.
  3. Dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę i sałatka jest gotowa do jedzenia.

Jeśli lubisz niecodzienne połączenia i nieco ostrą nutkę przypraw, ta lemoniada na pewno ci się spodoba. Koniecznie wypróbuj.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 2 cytryny, kilka liści mięty,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • zimna woda,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Ogórka musimy obrać i pokroić na kawałki, zostawiając kilka plasterków. Pokrojonego wrzucamy do wysokiego pojemnika. Cytryny wyparzamy.
  2. Połówkę zostawiamy, a resztę wyciskamy. Sok dodajemy do ogórka. Następnie blendujemy. Powstałe purée przecieramy dokładnie przez sitko.
  3. Dodajemy miód, pieprz cayenne i miętę. Całość mieszamy.
  4. Przygotowujemy wysokie szklanki. Wrzucamy do nich kostki lodu, plasterki ogórka, kawałki cytryny.
  5. Zalewamy je ogórkowym purée mniej więcej do połowy szklanek. Dopełniamy je zimną wodą i cieszymy się orzeźwiającym wyjątkowym smakiem.

Może wydawać się to dziwne, ale zupę ogórkową można z powodzeniem przygotować właśnie ze świeżych ogórków, a nie tylko z kiszonych.

Składniki:

  • 4 skrzydełek z kurczaka,
  • 200 g świeżego ogórka,
  • 100 g marchewki,
  • 50 g pietruszki,
  • 50 g selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g ziemniaków,
  • 40 g pora,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 cytryny,
  • 40 g margaryny lub masła,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pora i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wrzucamy do niego warzywa i szklimy je.
  2. Dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy pianę, która wytworzy się na wierzchu i dodajemy przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  4. W tym czasie obieramy ogórka i ścieramy go na tarce. Koperek siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
  5. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną. Dodajemy ogórek i koperek.
  6. Dolewamy nieco gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Następnie całość wlewamy do garnka i mieszamy zawartość.
  7. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Przed podaniem doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Ze świeżych ogórków można nie tylko przygotowywać przetwory i mizerię. Z powodzeniem wykorzystasz je w kuchni do różnorodnych potraw. Na pewno z zadowoleniem zauważysz, że są one pełne smaku, a jednocześnie doskonale orzeźwiają.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEksperci motoryzacyjni alarmują: ogromne dysproporcje w dostępie do ładowarek w UE
Następny artykułTomasz Marczyński żegna się z Tour de Pologne