Chłodnik to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które spożywa się na zimno. Okazuje się, że świetnie smakuje nie tylko ten z botwinki, ale również z ogórków. Jak go przygotować?
Składniki:
- 4-6 świeżych ogórków gruntowych,
- 1,2 l jogurtu naturalnego, kefiru albo zsiadłego mleka,
- 4 łyżki koperku drobno posiekanego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz wedle uznania,
- ugotowane młode ziemniaki,
- ½ pęczka rzodkiewki,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
- Ogórki należy dobrze umyć, odciąć im końcówki, a potem zetrzeć na tarce na grubych albo drobnych oczkach – według własnych preferencji. Rzodkiewkę również ścieramy na tarce.
- Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę, dodając do ogórków i rzodkiewki. Do warzyw dodajemy jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz koprem.
- Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by danie dobrze się schłodziło.
- Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.
Jeśli już trochę znudziła ci się mizeria a lubisz nieco intensywniejsze smaki, polecamy ogórki po koreańsku. To ostatni hit wśród surówek!
Składniki:
- 5 dużych ogórków,
- 1 cebula,
- 200 ml wody,
- 3 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki przyprawy typu maggi,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy ją z ogórkami oraz solą. Zostawiamy do odsączenia – można na durszlaku.
- Z wody, octu, maggi, oleju, przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy zalewę.
- Odsączone ogórki z cebulą przekładamy do dowolnego pojemnika albo słoika i zalewamy przygotowanym płynem.
- Gotowe! Ogórki po koreańsku można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Idealna na grilla, na kolację czy zwyczajnie, kiedy tylko ma się ochotę. Jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. W sam raz na co dzień i od święta.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu w kształcie ziarenek ryżu (orzo),
- gotowany kurczak, np. ten który został po ugotowaniu rosołu,
- 4-6 ogórków gruntowych,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
- Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w dużej misce.
- Dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę i sałatka jest gotowa do jedzenia.
Jeśli lubisz niecodzienne połączenia i nieco ostrą nutkę przypraw, ta lemoniada na pewno ci się spodoba. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 2 świeże ogórki,
- 2 cytryny, kilka liści mięty,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta pieprzu cayenne,
- zimna woda,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
- Ogórka musimy obrać i pokroić na kawałki, zostawiając kilka plasterków. Pokrojonego wrzucamy do wysokiego pojemnika. Cytryny wyparzamy.
- Połówkę zostawiamy, a resztę wyciskamy. Sok dodajemy do ogórka. Następnie blendujemy. Powstałe purée przecieramy dokładnie przez sitko.
- Dodajemy miód, pieprz cayenne i miętę. Całość mieszamy.
- Przygotowujemy wysokie szklanki. Wrzucamy do nich kostki lodu, plasterki ogórka, kawałki cytryny.
- Zalewamy je ogórkowym purée mniej więcej do połowy szklanek. Dopełniamy je zimną wodą i cieszymy się orzeźwiającym wyjątkowym smakiem.
Może wydawać się to dziwne, ale zupę ogórkową można z powodzeniem przygotować właśnie ze świeżych ogórków, a nie tylko z kiszonych.
Składniki:
- 4 skrzydełek z kurczaka,
- 200 g świeżego ogórka,
- 100 g marchewki,
- 50 g pietruszki,
- 50 g selera,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g ziemniaków,
- 40 g pora,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 1 cytryny,
- 40 g margaryny lub masła,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1 pęczek koperku,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 l wody.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, pora i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wrzucamy do niego warzywa i szklimy je.
- Dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy pianę, która wytworzy się na wierzchu i dodajemy przyprawy.
- Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
- W tym czasie obieramy ogórka i ścieramy go na tarce. Koperek siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
- W miseczce mieszamy jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną. Dodajemy ogórek i koperek.
- Dolewamy nieco gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Następnie całość wlewamy do garnka i mieszamy zawartość.
- Zupę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Przed podaniem doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Ze świeżych ogórków można nie tylko przygotowywać przetwory i mizerię. Z powodzeniem wykorzystasz je w kuchni do różnorodnych potraw. Na pewno z zadowoleniem zauważysz, że są one pełne smaku, a jednocześnie doskonale orzeźwiają.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS