A A+ A++

W poniedziałek 5 grudnia br., w siedzibie Starostwa Powiatowego w  Łasku, odbył się konkurs na „Najlepsze pierogi powiatu łaskiego”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu łaskiego. Zaznaczyć należy, że to właśnie one poprzez swoją aktywną działalność kultywują lokalną tożsamość i pielęgnują piękne tradycje.

W kulinarnej rywalizacji wzięło udział aż 12 reprezentacji z różnych sołectw. Każde Koło zaprezentowało swoje pomysły na pierogi, a skrywały one w sobie rozmaite farsze:   

KGW „Leśnica” w Leśnicy Pierogi z farszem z kaczki
KGW w Rososzy Pierogi Rososzańskie z gęsiną
KGW w Brodni Pierogi z mięsem i kapustą
KGW „Sięganowianki” Pierogi z wątróbką drobiową
KGW „Okupianki” w Okupie Małym Pierogi z boczniakami z sosem grzybowym
KGW Chorzeszowianki w Chorzeszowie Dzikie pierogi
KGW w Teodorach Zielone pierogi – choineczki
KGW we Wrzeszczewicach Wigilijne pierogi
KGW w Woli Bałuckiej „Ptasica i Przyjaciele” Pierogi z kapustą i grzybami Babci Zosi
KGW Brzykowianie w Brzykowie Pierogi wigilijne
KGW „Gorczynianki” Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
KGW w Siedlcach Pierogi Babci Zosi

Konkurs miał na celu: aktywizację Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu łaskiego, wymianę doświadczeń i zbieranie przepisów, budowę więzi wewnątrz społeczności lokalnych oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw.

Członkowie komisji przy ocenie pierogów kierowali się następującymi kryteriami: smakiem, pracochłonnością potrawy, pomysłowością wykonania oraz prezentacją.

Uczestnicy konkursu wykazali się kreatywnością i wielkim zaangażowaniem. Atmosfera jaka panowała podczas degustacji była pełna emocji, radosnych doznań oraz kulinarnych niespodzianek. Poza klasycznymi pierogami z kapustą i grzybami, były również te w kolorze zielonym ze szpinakiem czy różnymi rodzajami mięs. Komisję konkursową zaskoczyły też pierogi z pysznym farszem wątróbkowym.

Przygotowane potrawy cieszyły nie tylko oko, ale i podniebienie członków komisji. Ostatecznie komisja konkursowa w składzie: Starosta Łaski Piotr Wołosz, Wicestarosta Łaski Teresa Wesołowska, Etatowy Członek Zarządu Powiatu Łaskiego Robert Szczepaniak oraz Członek Zarządu Powiatu Łaskiego Barbara Potasiak, za najsmaczniejsze uznała te przygotowane przez KGW „Gorczynianki”, drugie miejsce w konkursie zajęło KGW z Teodorów a trzecie KGW „Sięganowianki”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody a dla pozostałych uczestników przewidziano nagrody pocieszenia.

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za zaangażowanie oraz czas włożony w przygotowanie tych smacznych potraw.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł9 grudnia wejście główne do Urzędu Miejskiego będzie nieczynne
Następny artykułWszyscy ludzie profesora. To nie Putin sformował trzon rządzącej aktualnie Rosją ekipy