A A+ A++

Udostępnij

Łyk kawy to zastrzyk energii o poranku. Unoszący się w domu zapach świeżo parzonej kawy sprawia, że czujemy się gotowi na nadchodzące wyzwania. Zdecydowanie jest ona jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przygotowujemy ją na wiele sposobów, wybieramy różne mieszanki oraz rodzaje ziarna, ale wszyscy kochamy ten kofeinowy zastrzyk i niesamowity aromat. Które kawy ziarniste sprawdzą się najlepiej na poranne pobudzenie?

W artykule:

Rodzaje kawy ziarnistej i ich właściwości – którą z nich wybrać?

Zarówno smak, aromat, jak i zawartość kofeiny w ziarnach, będą w dużej mierze uzależniona od ich rodzaju i pochodzenia. Arabika, nazywana królową kaw, jest zdecydowanie najpopularniejszą odmianą. Ziarna arabiki mają łagodniejszy smak, bogaty aromat i wyczuwalne nuty orzecha, czekolady, a nawet owoców. Jest to odmiana lekko kwaskowa, ale przy tym mniej goryczkowa. Uprawia się ją na górzystych terenach, głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce i na Półwyspie Indyjskim.

Wymaga ona odpowiedniego nasłonecznienia i stopnia wilgotności. Kolejna odmiana kawy ziarnistej to robusta, która wykazuje silniejsze właściwości pobudzające, ze względu na wyższą zawartość kofeiny. Ma ona bardziej ziemisty, intensywny, cierpki i gorzki smak. Warto zaznaczyć, że przy parzeniu w ekspresach ciśnieniowych to właśnie robusta jest bardziej kremowa, czyli posiada kawową piankę. Czasem można wyczuć w niej nuty gorzkiej czekolady. Ziarna robusty są mniejsze i bardziej owalne od arabiki.

Kawa ziarnista idealna na poranne pobudzenie

Media Expert – sklep na pierwszy rzut oka niekojarzony z tego typu asortymentem – stworzył specjalny ranking, z którego dowiemy się, jaka jest najlepsza kawa ziarnista. Warto wspomnieć, że odczucia dotyczące kawy są oczywiście subiektywne. Jedni z nas ubóstwiają delikatne kawy z mlekiem, na przykład cappucino czy cafe latte, a także dodają do niej smakowe syropy lub bitą śmietanę. Inni ubóstwiają małe, klasyczne espresso o poranku.

Jeśli zależy nam na delikatnym smaku, ale również wysokiej zawartości kofeiny, powinniśmy szukać wśród kaw ziarnistych zawierających arabikę oraz domieszkę robusty. W rankingu znajduje się wiele mieszanek kaw tego typu. Na dziesiątym miejscu linkowanego rankingu znalazła się kawa Delonghi Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40%.

Na miejscu siódmym znalazła się kawa ziarnista MORNING BIRD Medium, zawierająca 20% robusty w mieszance. Szóste miejsce należy do LAVAZZA Crema E Aroma – to z kolei mieszanka arabiki i robusty w równych proporcjach. Przy wyborze kawy warto znać właściwości obu odmian, tak aby znaleźć mieszankę idealną dla siebie (jeśli oczywiście gustujemy w tzw. blendach).

Podium rankingu najlepszych kaw ziarnistych

Poranna kawa wcale nie musi zawierać w swym składzie robusty, ponieważ nie każdemu z nas zależy na wysokiej zawartości kofeiny. Wręcz przeciwnie: czynnikiem przyciągającym nas do kawy jest zwykle idealny aromat i delikatny smak. Na miejscu trzecim przytaczanego rankingu pojawiła się kawa ziarnista LAVAZZA Qualita Oro Arabica, zawierająca 100% arabiki o słodko-owocowych nutach smakowych. Miejsce drugie przypadło BLUE ORCA COFFEE Brasilia Fazenda Grande o mocnym stopniu wypalenia.

To mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 75 do 25 procent. Zwycięstwo w rankingu należy do kawy ziarnistej MORNING BIRD Cafe Crema Arabica. Jej atutem jest niska kwasowość i goryczka, a także wyjątkowe, karmelowo-orzechowe nuty smakowe.


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZderzenie czołowe pojazdów w Łączkach Kucharskich
Następny artykułUmowa koalicyjna, nowi wiceprezydenci obejmują swoje funkcje