A A+ A++

Ekspres kolbowy to rodzaj ekspresu ciśnieniowego, ponieważ woda jest przepuszczana przez drobno mieloną kawę pod wysokim ciśnieniem. Kawa jest umieszczana w pojemniku z rączką, który nazywa się kolbą i stąd właśnie mamy określenie ekspres kolbowy. Urządzenie składa się również z bojlera do gotowania wody i pompy ciśnieniowej, która wtłacza wodę. W optymalnym wariancie urządzenie powinno gotować wodę do temperatury z przedziału od 88 do 95 °C i wtłaczać ją pod ciśnieniem od 9 do 15 bar. Oprócz ekspresu przyda się też młynek do kawy, który powinien być żarnowy, gdyż umożliwia to zmielenie kawy na drobne ziarna.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRekowo Górne: zmarła śp. Jadwiga Hempel
Następny artykułPolka poleciała do Tajlandii. Huczy od plotek, z kim tam jest