A A+ A++

Drewniane deski kuchenne

Drewniane deski do krojenia to najczęściej spotykane modele w naszych kuchniach. Na rynku znaleźć możemy modele wykonane z buku, jesionu, orzecha, cisu, dębu czy akacji. Gdy po każdym użyciu będziemy myć i osuszać deskę, będzie ona wykazywać odporność na bakterię.

Deska drewniana – zalety

Wśród głównych zalet desek drewnianych należy wymienić:

  • naturalny materiał, który może wykazywać właściwości samoregenerujące
  • nie tępi noży
  • właściwości dekoracyjne
  • może być podkładką pod gorące garnki, lub blachę z piekarnika 

Blanco Axis deska kuchenna z drewna orzechowego i zdobiona deska Blanco Faraon z drewna jesionowego Fot. Łazienka plus

Jednak deski drewniane wymagają również właściwej pielęgnacji, dzięki temu nie będą tak mocno wchłaniać wody i nie będą intensywnie przesiąkać zapachami.

By drewniana deska służyła nam przez długie lata, przed pierwszym użyciem należy ją zabezpieczyć olejem jadalnym i powtarzać to co kilka tygodni.

Szklana deska kuchenna

Szklana deska do krojenia – jest odporna na bakterie i bardzo higieniczna. Jest niezwykle łatwa do utrzymania w czystości i pełnią również funkcję estetyczną w naszej kuchni.

Jednak twardy szklany materiał przyśpiesza tępienie noży i może ulec stłuczeniu.

Deski szklane wyróżniają się również estetycznie, mogą być zdobione grafikami i świetnie pasować do wystroju kuchni.

Szklana deska do krojeniaSzklana deska do krojenia fot. Shutterstock

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego

Deski z tworzywa wykonane są z polietylenu. Są one w różnych kolorach, i to na ich zasadzie wybiera się deskę do konkretnych produktów. Tak na przykład biała deska służy do nabiału, czerwona do mięsa, a zielona do warzyw. Dzięki takiemu podziałowi łatwo utrzymać odpowiednią higienę w kuchni.

Są to najlżejsze deski, które nie wchłaniają wody, ani nie przejmują zapachów krojonych produktów, nadają się również do mycia w zmywarce

Zestaw desek do krojenia Joseph Joseph.Zestaw desek do krojenia Joseph Joseph. Fot. Instagram @josephjosephofficial

Na co zwracać uwagę kupując deskę kuchenną?

Oprócz materiałów, które już skrótowo omówiliśmy, warto również wybierać deskę pod kątem wygody i ergonomii. W tym przypadku dobrze sprawdzają się modele z rączką, która ułatwi nam przenoszenie pokrojonych składników.

Ważne w aspekcie utrzymania czystości jest również uformowanie deski – deska z rantem może ułatwić naszą pracę i zabezpieczyć blat kuchenny przed spływaniem płynów z krojonych produktów.

W ostatnich latach popularne są również deski, które mają możliwość złożenia w kształt łopatki. Taka deska jest bardzo wygodna i ułatwia przesypywanie pokrojonych składników.

Deska do krojenia to z pewnością niezbędny sprzęt w każdej kuchni, a na rynku możemy znaleźć mnóstwo modeli, tak więc wybór odpowiedniej nie będzie trudny. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRusza przebudowa ul. Ignacego Łukasiewicza. Wyznaczono objazdy
Następny artykułMotocykl “zatrzymał” się na drogowym znaku. Kierowca był poszukiwany przez policję