Dzisiaj, 19 października (13:38)
Ten błąd popełniają często początkujący grzybiarze. Chcąc dokładnie oczyścić grzyby, wrzucają je do miski z wodą lub długo płuczą je w zlewie. To błąd, bo grzyby nie lubią być namaczane, a te, przeznaczone do suszenia lub mrożenia, mogą stracić po tym zabiegu jędrność i smak. Jak prawidłowo oczyścić grzyby, które chcemy suszyć?
Zacznijmy od tego, że zebrane grzyby należy zawsze dokładnie oczyścić – im szybciej, tym lepiej, bo świeże grzyby oczyszcza się zdecydowanie łatwiej. Najlepiej zrobić to od razu po grzybobraniu – grzyby należy oczyścić z piasku i liści, pozbyć się robaków, a te już zarobaczone, wyrzucić.
Bezwzględnie należy pozbyć się również grzybów, na których widoczna jest pleśń. Atakuje ona bowiem całą roślinę i jest nawet w częściach, w których jej nie widać.
Grzyby należy także umyć, ale w tym wypadku warto kierować się jedną kluczową zasadą: Jeśli planujemy przyrządzić z nich zupę lub np. sos, powinniśmy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą, a mocne zabrudzenia zeskrobać za pomocą nożyka.
Grzyby, które chcemy wysuszyć lub zamrozić nie powinny być myte – wystarczy oczyścić je z grubsza i przetrzeć wilgotną szmatką.
Grzyby, przeznaczone do suszenia lub mrożenia nie powinny być myte, szczególnie w misce z wodą, bo wchłoną jej zbyt wiele, a po rozmrożeniu stracą jędrność i “oklapną”.
Takie grzyby wystarczy przetrzeć mokrą szmatką i po … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS