A A+ A++

Świeże to moje słodkie uzależnienie. Daktyle pojawiają się w niemal często jak a 🙂 W mojej lodówce zawsze schomikowane jest pudełko tych naturalnych, pełnych błonnika słodkości. Najczęściej podjadam je bez żadnych dodatków. Innym szybkim sposobem na świeże daktyle jest wciśnięcie w miejsce pestki orzecha (np. włoskiego) lub migdała.

Jeśli lubisz słodycze zrób mały zapas daktyli. Przydają się zawsze wtedy, kiedy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego.

Świeże daktyle są jak krówki. Ciągnące, super słodkie, przypominają toffi. Ich smak i konsystencja różni się w zależności od ich odmiany. Jeśli lubisz super miękkie i soczyste polecam Medjoul, bardziej kruche są natomiast Sukari.

Smak i konsystencja daktyli różni się w zależności od ich odmiany. Jeśli lubisz super miękkie i soczyste polecam Medjoul, bardziej kruche są Sukari. 

Smak i konsystencja daktyli różni się w zależności od ich odmiany. Jeśli lubisz super miękkie i soczyste polecam Medjoul, bardziej kruche są Sukari. 

Dzisiejsza odsłona daktyli przypomina trochę polskie śliwki w czekoladzie.

Pora na prosty przepis.

daktyle nadziewane masłem sezamowym, oblane czekoladą i posypane siemieniem lnianym

daktyle nadziewane masłem sezamowym, oblane czekoladą i posypane siemieniem lnianym

Przepis na nadziewane daktyle w czekoladzie

Składniki (na 10 czkoladek):

  • 10 świeżych daktyli, najlepiej dużych jak np. Medjoul
  • 5 łyżek ulubionego masła migdałowego, sezamowego lub orzechowego
  • polewa czekoladowa własnej roboty (przepis na wegańską polewę poniżej) lub rozpuszczona dobrej jakości czekolada
  • do posypania lekko prażone , drobno pokrojone orzechy/ migdały lub sezam

Jak przygotować wegańską polewę czekoladową?

Wystarczy rozpuścić 100g oleju kokosowego, dodać 3 łyżki dobrej jakości ciemnego i 3-4 łyżki syropu np. klonowego lub ryżowego. Całość należy wymieszać rózgą i odstawić do ostygnięcia. W miarę upływu czasu polewa będzie robić się coraz bardziej gęsta, a więc jej grubsza warstwa będzie przyklejała się do daktyli. Zanim je odstawisz do wystygnięcia spróbuj czy Ci smakuje i ewentualnie dodaj więcej słodyczy.

Wystarczy rozpuścić 100g oleju kokosowego, dodać do niego 4 łyżki dobrej jakości ciemnego kakao i 3-4 łyżki syropu np. klonowego lub ryżowego. Całość należy wymieszać rózgą i odstawić do ostygnięcia. 

Wystarczy rozpuścić 100g oleju kokosowego, dodać do niego 4 łyżki dobrej jakości ciemnego kakao i 3-4 łyżki syropu np. klonowego lub ryżowego. Całość należy wymieszać rózgą i odstawić do ostygnięcia. 

Jak przygotować nadziewane daktyle?

To bardzo proste.

Wystarczy pozbyć się pestek z daktyli i w to miejsce włożyć masło z migdałów, orzechów czy sezamu. A następnie zanurzaj każdego nadzianego daktyla w polewie czekoladowej. Obsyp chrupiącymi ziarenkami siemienia lnianego lub drobno pokrojonymi orzechami/ migdałami.

Gotowe praliny daktylowe schowaj do zamrażarki. Po około 30-40 minutach są gotowe do podjadania 🙂

A następnie zanurzyć je w polewie czekoladowej i posypać chrupiącymi ziarenkami siemienia lnianego lub drobno pokrojonymi orzechami lub migdałami.

A następnie zanurzyć je w polewie czekoladowej i posypać chrupiącymi ziarenkami siemienia lnianego lub drobno pokrojonymi orzechami lub migdałami.

gotowe czekoladki z daktyli możesz przechowywać w zamrażarce i sięgać po nie zawsze wtedy kiedy dopadnie Cię ochota na coś wyjątkowo dobrego i słodkiego.

gotowe czekoladki z daktyli możesz przechowywać w zamrażarce i sięgać po nie zawsze wtedy kiedy dopadnie Cię ochota na coś wyjątkowo dobrego i słodkiego.

Świeże daktyle nie zamarzają, więc możesz je przechowywać w zamrażarce i sięgać po nie zawsze wtedy, kiedy dopadnie Cię ochota na coś wyjątkowo dobrego i słodkiego.

Moje czekoladki daktylowe są już w zamrażarce, ale została mi mała porcji polewy czekoladowej. Co z nią zrobić? Możesz dodać do niej np. pokruszone orzechy, migdały, wiórki kokosowe lub prażone ziarenka lnu. Następnie przełóż swoją czekoladową masę do pojemników na kostki lodu. Włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną możesz je wyjąć z foremek i podjadać. Przechowuj w zamrażarce.

Taka czekoladowa kostka będzie jak znalazł, gdy będziesz mieć ochotę na tabliczkę czekolady. Jest super chrupiąca.

Możesz dodać do niej np. pokruszone orzechy, migdały, wiórki kokosowe lub prażone ziarenka lnu a następnie przełóż czekoladową masę do pojemnika na kostki lodu. Włóż do zamrażarki.

Możesz dodać do niej np. pokruszone orzechy, migdały, wiórki kokosowe lub prażone ziarenka lnu a następnie przełóż czekoladową masę do pojemnika na kostki lodu. Włóż do zamrażarki.

Jeśli nadal szukasz czegoś słodkiego polecam inne moje przepisy. Na szczególną uwagę z całą pewnością zasługuje pyszny  (zdecydowanie mój ulubiony) i .

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł8 grzechów głównych sprzedawców w sklepach odzieżowych. Co irytuje klienta?
Następny artykułFiskus daje i zabiera – nowe pomysły resortu finansów budzą wątpliwości