W niedzielę 24 września plac przy szkole w Morawsku nieopodal Jarosławia zapachniał śliwką i wybrzmiał folklorem. Jubileuszowa, bo już 10. Biesiada nad Morawskim Łęgiem była powrotem do iście tradycyjnych, podkarpackich kulinariów.
Tegorocznym tematem konkursu są potrawy – jak już zaznaczyliśmy –pod hasłem „dookoła śliwki”. Stoiska konkursowe jak co roku urozmaicone przetworami domowymi: konfiturami, sokami, kiszonkami, będącymi elementami kiermaszu produktów z domowej spiżarni zachęcały do spróbowania nie tylko członków komisji konkursowej. A ci nie mieli łatwego zadania.
Końcowo, Justyna Niepokój-Gil – etnograf z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Katarzyna Medelczyk-Szkółka – kulturoznawca z Centrum Kulturalnego w Przemyślu oraz Krzysztof Zieliński – regionalista z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Polska Ekologia, po obejrzeniu i degustacji potraw z 10 zgłoszonych do wydarzenia stoisk postanowili wyróżnić KGW w: Ostrowie k. Radymna za karkówkę pieczoną w kapuście kiszonej, Koniaczowie za żeberka pieczone w kapuście, Boratynie za karkówkę pieczoną w kapuście kiszonej, Jaworniku Polskim za knedle ze śliwkami w orzechowej panierce z sosem śliwkowym, Więckowicach za rogaliki serowe ze śliwką, Dobkowicach za roladę gołąbkową oraz stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku za gołąbki z ziemniaków zapiekane w śmietanie.
Na najniższym stopniu podium stanęły panie z KGW „Aktywni Razem” w Wietlinie. Srebro nie powędrowało do żadnego ze stowarzyszeń, a na najwyższe wyróżnienie zasłużyli: Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie” oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Słonnem.
Serdecznie gratulujemy!
Autor: Życie Podkarpackie
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS