Wczoraj, 25 lutego (18:00)
Choroba Alzheimera stanowi ponad 60 proc. wszystkich chorób otępiennych i prowadzi do zaniku komórek nerwowych w mózgu. W początkowym stadium choroba jest podstępna i trudna do wykrycia, ale o jej rozwoju mogą świadczyć m.in. odbiegające od normy zachowania podczas przyrządzania posiłków.
Choroba Alzheimera prowadzi do otępienia mózgowego, które charakteryzuje się utratą pamięci, problemami z logicznym myśleniem i uczeniem się. Najczęściej występuje u osób powyżej 60. roku życia, ale pierwsze nieprawidłowości w funkcjonowaniu mózgu mogą pojawić się nawet 20 lat przed pełnym rozwinięciem się choroby.
Niestety medycyna nie posiada skutecznego medykamentu powodującego całkowite wyleczenie pacjenta, może jedynie doprowadzić do spowolnienia rozwoju choroby. Podczas procesu leczenia niezwykle ważne jest wdrożenie terapii niefarmakologicznej, która polega na różnego rodzaju aktywizacji mózgu poprzez treningi poznawcze i aktywność fizyczną.
Głębokie stadium choroby Alzheimera u pacjentów charakteryzuje się m.in. ograniczeniem ruchowym, agresywnym zachowaniem, zaburzeniami snu i łaknienia i brakiem kontroli nad czynnościami fizjologicznymi.
Choroba Alzheimera jest bardzo podstępna i trudna do wykrycia w początkowym jej stadium. Niemniej jednak najczęściej objawia się utratą pamięci krótkotrwałej, zmianami nastroju i problemami ze znalezieniem słów podczas rozmowy.
Czytaj także: Wczesne objawy Alzheimera – nie tylko problemy z pamięcią
Jednym z sygnałów mówiących … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS