A A+ A++

Wiosna to czas, kiedy można zbierać jedne z najsmaczniejszych grzybów jadalnych spotykanych w Europie – smardze. Można je pomylić z bardzo trującymi grzybami, które rosną o tej samej porze roku.

Smardze zaczynają pojawiać się w marcu i kwietniu. Rosną tylko wiosną, w Polsce można spotkać kilka gatunków tych grzybów. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w naszym kraju. Widać to zresztą po ich cenie – za kilogram świeżych grzybów trzeba zapłacić kilkaset złotych. W niektórych rejonach Polski smardze zaczęły rosnąć już kilka tygodni temu, teraz zaczęły się pojawiać także w beskidzkich miejscowościach. – Natknąłem się już na smardze – mówi Justyn Kołek, grzybiarz i grzyboznawca z Czernichowa.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGrażyna Torbicka opowiedziała o operacjach plastycznych. Nigdy nie poprawiała swojej urody?
Następny artykułWetrzyj w brudny materac. Żółte zacieki znikną w oczach