Co można zrobić ze starych bananów?
Ekspresowy posiłek powstanie po zmiksowaniu bananów z innymi owocami lub warzywami. W ten sposób otrzymamy gładkie i bardzo sycące smoothie bananowe. Wystarczy trzymać je w lodówce, a przyniesie orzeźwienie nawet w najgorętsze dni.
Kolejnym patentem na przejrzałe banany jest chlebek bananowy. Wystarczy połączyć ze sobą miękkie owoce, mąkę, masło, cukier, jajka i odrobinę proszku do pieczenia. Dodatek płatków owsianych czy orzechów doda mu więcej wartości odżywczych. Ciepłe dni zwiastują początek sezonu grillowego. To doskonała okazja, by wypróbować podpieczone w skórce banany.
Słodka propozycja śniadaniowa
Wypełnione licznymi składnikami kanapki, kremowa jajecznica czy nawet owsianka z owocami to pozycje, które często królują podczas śniadań. Zdarza się jednak, że mamy ochotę na odrobinę szaleństwa i odstępstwa od utartych przepisów. Ciekawym pomysłem na pierwszy posiłek dnia są puszyste bułeczki bananowe. Smak dojrzałych owoców idealnie komponuje się z kawałkami czekolady. Gwarantujemy, że chętnie sięgną po nie zarówno dzieci, jak i dorośli.
Bułeczki bananowe to ciekawa propozycja śniadaniowa123RF/PICSEL
Składniki na puszyste bułeczki bananowe
Bułeczki bananowe – przygotowanie
-
Banany obieramy, wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. W kolejnym kroku łączymy powstałą papkę z jednym jajkiem i roztopionym masłem.
-
W osobnej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z drożdżami i solą. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
-
Na koniec do surowej masy dodajemy groszki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę, a po wymieszaniu zabezpieczamy wierzch folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
-
Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Zaczynamy od uderzenia go pięścią, w celu pozbycia się nadmiaru gazu, a następnie przekładamy na oprószoną mąką stolnicę.
-
Ciasto dzielimy na 12 równych części, a każdą z nich obtaczamy w mące i formujemy gładką kulę. Tak przygotowane bułeczki układamy w formie do pieczenia zabezpieczonej papierem.
-
Bułeczki umieszczajmy tak, by zostały między nimi ok. 1-2 cm odstępy. Ponownie przykrywamy ciasto ściereczką lub folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
-
Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że zwiększyły objętość i stykają się ze sobą. Formę z bułeczkami bananowymi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.
-
Po upieczeniu wyjmujemy drożdżowe bułeczki bananowe na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy ich wierzch odrobiną cukru pudru. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chlebek bananowyPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS