Czarne gołąbki krużewnickie – jak wyglądają i smakują?
Kuchnia osadników z Kresów południowo-wschodnich (m.in. tarnopolskie, stanisławowskie, lwowskie) wyróżniała się upodobaniem do potraw mącznych, takich jak pierogi, czy gołąbki z nadzieniem, a także znajomością przyrządzania potraw z grzybami oraz barszczy – białego i czerwonego – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak wynika z opisu tradycyjnych, czarnych gołąbków krużewnickich, powinny one posiadać gładką powierzchnię, a także regularny, podłużny kształt o długości 6-10 cm i średnicy ok. 4-6 cm. Gołąbki krużewnickie charakteryzują się również szarym kolorem na zewnątrz i ciemnobrązowym w przekroju. Ich smak powinien być łagodny, z wyczuwalnym zapachem gryki.
Czarne gołąbki krużewnickie – przepis
Do przygotowania czarnych gołąbków krużewnickich potrzebujemy następujących składników:
-
0,5 kg kaszy gryczanej,
-
2 jajka,
-
0,5 kg wędzonki,
-
3 ugotowane ziemniaki,
-
główka kapusty,
-
szklanka oleju,
-
cebula,
-
główka czosnku,
-
pieprz,
-
sól.
Z kapusty odcinamy głąb, umieszczamy kapustę w naczyniu i obgotowujemy przez ok. 5 minut. Wyłączamy moc pod naczyniem i kapustę zostawiamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Po ostudzeniu delikatnie oddzielamy liście, zwracając uwagę, by ich nie uszkodzić.
Cebulę kroimy w małą kostkę i wraz z pokrojoną w niewielkie kawałki wędzonką podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, by otrzymać z nich gładką masę.
Do naczynia wlewamy wodę, solimy, dodajemy pół szklanki oleju i gotujemy kaszę. Po ugotowaniu kaszę studzimy i przekładamy do naczynia z ziemniakami, cebulką i wędzonką. Do tego samego naczynia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Tak powstały farsz aplikujemy na liście kapusty, które delikatnie zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu, dolewamy wodę i odrobinę oleju, dodajemy sól i całość dusimy do miękkości.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS