Sezon na lody w pełni. Wielu, aby się ochłodzić, sięgnie po lody. Na co musimy zwracać uwagę w sklepie, aby wybrać najzdrowszą opcję?
Po pierwsze zwracajmy uwagę na producenta. Jeżeli producent przyzwyczaił konsumentów do dobrej jakości, to będzie się tego trzymał. Druga sprawa – czytamy skład. Czasami w lodach możemy znaleźć m.in. skrobię modyfikowaną – to wtedy się wstrzymujemy przed zakupem. Sprawdzamy, czy została użyta śmietanka. Kiedyś używano jaj, obecnie zastępuje się je emulgatorami i jest to bezpieczniejsze, bo jajka mogą być źródłem salmonelli. Jeżeli została użyta śmietanka, to dobrze, jeżeli widzimy coś, co się nazywa 33%, to już gorzej, bo jest to emulsja tłuszczowa lub mix tłuszczowy. Zwracamy uwagę, czy zostały użyte prawdziwe owoce, czy koncentrat i jaki jest barwnik tych lodów. Jeśli jest to barwnik naturalny, to okej, jeśli widzimy np. czerwień koszenilową czy żółcień chinolinowa, to uważajmy. Zwracamy również uwagę na aromat – jeżeli będzie naturalny, to dobrze, jeżeli to będzie „aromat identyczny z naturalnym”, to jest to syntetyk, który pachnie identycznie jak naturalny – mówi Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.
Posłuchaj całej rozmowy:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS