A A+ A++

Sezon na lody w pełni. Wielu, aby się ochłodzić, sięgnie po lody. Na co musimy zwracać uwagę w sklepie, aby wybrać najzdrowszą opcję?

Po pierwsze zwracajmy uwagę na producenta. Jeżeli producent przyzwyczaił konsumentów do dobrej jakości, to będzie się tego trzymał. Druga sprawa – czytamy skład. Czasami w lodach możemy znaleźć m.in. skrobię modyfikowaną – to wtedy się wstrzymujemy przed zakupem. Sprawdzamy, czy została użyta śmietanka. Kiedyś używano jaj, obecnie zastępuje się je emulgatorami i jest to bezpieczniejsze, bo jajka mogą być źródłem salmonelli. Jeżeli została użyta śmietanka, to dobrze, jeżeli widzimy coś, co się nazywa 33%, to już gorzej, bo jest to emulsja tłuszczowa lub mix tłuszczowy. Zwracamy uwagę, czy zostały użyte prawdziwe owoce, czy koncentrat i jaki jest barwnik tych lodów. Jeśli jest to barwnik naturalny, to okej, jeśli widzimy np. czerwień koszenilową czy żółcień chinolinowa, to uważajmy. Zwracamy również uwagę na aromat – jeżeli będzie naturalny, to dobrze, jeżeli to będzie „aromat identyczny z naturalnym”, to jest to syntetyk, który pachnie identycznie jak naturalny – mówi Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.


 
Posłuchaj całej rozmowy:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułToksyczne algi odpowiedzialne za masowy pomór ryb w Odrze? Niemieccy naukowcy wyjaśniają
Następny artykułPolska Grupa Górnicza podnosi ceny wraz z wejściem dodatku węglowego