Specjaliści alarmują, aby przed obróbką kulinarną nie myć kurczaka pod bieżącą wodą. Jest to dosyć powszechna czynność, która może być przyczyną zatruć. W dodatku jest niepotrzebna. Jakich jeszcze pokarmów, poza mięsem nie trzeba myć?
Niektórzy myją mięso przed pieczeniem lub gotowaniem, a inni tego nie robią. Osoby, które opłukują kurczaka robią to w celu usunięcia bakterii i zanieczyszczeń. Jednak to niebezpieczna czynność, która może prowadzić do zatruć. Oczywiście mycie owoców i warzyw to rzecz konieczna, ale eksperci nie zalecają mycia mięs, szczególnie kurczaków. Podczas mycia surowego kurczaka, bywa, że dookoła rozpryskuje się woda, co powoduje rozsiewanie drobnoustrojów na różne powierzchnie w pobliżu, np. na kubki, noże czy jedzenie. Faktem jest, że na kurczaku mogą być obecne groźne bakterie, (np. laseczka zgorzeli gazowej), a zatrucie nimi może być niebezpieczne dla zdrowia. Wysoka temperatura (np. w trakcie gotowania) zabije bakterie.
Według Europejskiego Centrum ds Zapobiegania i Kontroli, należy:
Przed i po obróbce surowego kurczaka starannie myć ręce, pod ciepłą wodą, używając mydła.
Nie myć surowego kurczaka.
Do krojenia surowego kurczaka używać oddzielnego noża i deski.
Nie kłaść ugotowanej ani świeżej żywności na desce lub talerzu, na którym leżał surowy kurczak.
Nie należy też myć jajek zaraz po ich zakupie. Są one naturalnie pokryte warstwą mucynową, która izoluje bakterie i chroni przed dostaniem się ich do wnętrza, co jest pomocne w zachowaniu świeżości jaj. Gdy toczka zostanie usunięta, jajka będą się szybciej psuły. Ponadto mogą na nich przebywać pałeczki salmonelli, a sama woda nie usunie bakterii. Bezpośrednio przed użyciem, jajka najlepiej obmyć wrzącą wodą.
Nie zaleca się też mycia surowych ryb. Jest to zbędna czynność, która nie niszczy drobnoustrojów i sprzyja szerzeniu się bakterii na inne obszary, co może być zagrożeniem dla zdrowia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS