A A+ A++

Jakie dania najbardziej kojarzą się z kuchnią żydowską? Czy to chałka, pulpety rybne, a może czulent? Wystawa w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN pokazuje jej bogactwo i zróżnicowanie, ale i związki z innymi tradycjami kulinarnymi, w tym z polską.

Przedwojenna kuchnia Żydów mieszkających na terenie ówczesnej Polski była bogata w aromat gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii i skórki cytrynowej. Dania były albo słodkie, albo kwaśne z dodatkiem octu, cytryny, cukru i cebuli. Milion mieszkających w II RP Żydów z jednej strony przyswoiło sobie polskie potrawy, dodając do nich własne, tradycyjne smaki, z drugiej dodawali do polskich przepisów własne pomysły. 

Czym jest kuchnia żydowska?

Wystawa “Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” to podróż w czasie i przestrzeni. Jej kuratorki prezentują na niej różnorodność tradycji i dań Żydów żyjących przez stulecia w diasporze. “Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni”. Planszom z wątkami historycznymi towarzyszą eksponaty, w tym porcelana i zastawy potrzebne do obchodzenia żydowskich świąt. Towarzyszą im cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPele pod opieką paliatywną, chemioterapia przestała działać
Następny artykułZwłoki kobiety w mieszkaniu. Zaalarmował pies