A A+ A++

Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!

Taki dodatek, to MUS!

Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!

Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 1 mała sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • ½ pęczka mięty
  • ¼ pęczka koperku

Sos:

  • 1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie
  • sok z limonki
  • kolendra świeżaSposób przygotowania:

Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.

Grzanki z kozim serem i musem Herbapol Truskawki

Składniki do przygotowania 4 porcji:

  • 1 duża bagietka
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 1 roladka dojrzewająca koziego sera w roladzie
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • oliwa z oliwek
  • 100 g czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
  • 1 opakowanie musu Herbapol Truskawki
  • rukola
  • kilka liści mięty
  • prażone pestki dyni
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Umieść kanapeczki na ruszcie i piecz w piekarniku do zarumienienia. Nie zapomnij obrócić grzanki aby opiec dwie strony. Szalotkę posiekaj i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Posmaruj bagietkę czerwonym pesto oraz ułóż na niej pokrojony ser, oliwki i przygotowaną wcześniej szalotkę. Na wierzchu dodaj mus Herbapol Truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.

Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie

Składniki do przygotowania 4 porcji

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki pestek słonecznika

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki 36
  • 5 jajek
  • 200 g tartego sera grana padano
  • 125 g sera brie, pokrojonego w plastry
  • 100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
  • 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz do smaku
  • 1 mus Herbapol Wiśnie

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę, aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapol Wiśnie.

Cena: Mus owocowy Herbapol (różne rodzaje) – 5,99 zł/op.

“Herbapol-Lublin” S.A. to lider polskiego rynku spożywczego z historią sięgającą 1949 roku. Od samego początku inspiruje się naturą i czerpie z jej bogactwa, oferując konsumentom produkty wysokiej jakości. Portfolio produktowe firmy obejmuje kategorie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, funkcjonalnych, herbat białych, zielonych, czerwonych i czarnych, produktów dżemowych, gotowych do picia napojów herbacianych oraz cukierków odświeżających. W portfolio produktowym marki znajdziemy m.in. Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha, Polana. Herbapol-Lublin to świetny przykład połączenia tradycji z nowoczesnością. Marka niezmiennie cieszy się zaufaniem czterech pokoleń konsumentów.

Materiał sponsorowany przez Herbapol-Lublin
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNSA wydał bardzo ważną uchwałę dla podatników VAT. Chodzi o blokadę STIR
Następny artykuł„10 lat razem z Wami!”. Odlotowe urodziny Starej Kablowni!