A A+ A++

Mus to rodzaj deseru, który uwielbiają dzieci i dorośli. Jest lekki, gęsty i rozpływa się w ustach. Dodatkowo musy mogą mieć wiele odsłon smakowych.

Mus to rodzaj deseru, który przygotowujemy już od dawna. Zazwyczaj zajadamy się nim już od najmłodszych lat. Musy owocowe często przygotowuje się dzieciom, które mogą mieć problem z pogryzieniem twardszych przekąsek. Zazwyczaj taki mus robi się z jabłek czy truskawek. Gdy beztroskie lata dzieciństwa przeminą już na dobre, jedzenie tego rodzaju deseru wciąż może dać nam dużą przyjemność. Oprócz musów owocowych możemy przyrządzić także mus czekoladowy, orzechowy, kokosowy czy waniliowy – wybór jest naprawdę ogromny, a za każdym razem możemy wykorzystać inny przepis.

Takie musy świetnie sprawdzą się jako deser podany po obiedzie. Możemy przygotować je na co dzień, ale także zaserwować w czasie większego przyjęcia. Nawe najprostszy mus, który zostanie oryginalnie doprawiony i pięknie udekorowany, może wyglądać bardzo efektownie.
Co więcej, musy możemy przyrządzać także na podwieczorek, śniadanie czy kolacje. Będą także świetną przekąską. Możemy je także przygotowywać w ramach drugiego śniadania, które spakujemy do szkoły naszemu dziecku.

Mus owocowy
Musy owocowe mogą być naprawdę bardzo różnorodne. Przygotujemy je z jabłek, bananów, kiwi, winogron czy mandarynek. W okresie letnim zaleca się zrobienie takiego przysmaku z malin, truskawek, śliwek, gruszek czy jagód. Czasami do musów owocowych dodaje się także mleko krowie lub sojowe, jogurt naturalny oraz żelatynę. Niektórzy dosładzają także taki deser, jednak nie jest to konieczne, jeśli wybrane owoce będą wystarczająco słodkie.

Musy owocowe możemy także uatrakcyjnić w smaku i wyglądzie za pomocą równych sosów (np. czekoladowych) oraz dodatków (np. bakalii).

Mus czekoladowy, orzechowy i kokosowy
Oprócz musów, które zrobimy na bazie świeżych owoców, dużą popularnością cieszą się również musy czekoladowe, orzechowe czy kokosowe. Ich smak jest dużo bardziej intensywny. Takie przysmaki mogą być podawane w ramach bardzo eleganckiego deseru. Niektórzy uważają nawet, że wykonanie idealnego musu czekoladowego jest dużą sztuką i może świadczyć o zdolnościach kulinarnych cukiernika lub kucharza.

Do takich deserów czasami dodaje się małą ilość alkoholu. Może to być słodki i gęsty likier, rum lub brandy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBiszkopt
Następny artykułBruschetta