Woda z otwockich wodociągów nadaje się do spożycia, co potwierdzają comiesięczne kontrole. Mętność, barwa, zapach, ph i bakteriologia wody są w normie. Nie stwierdzono w niej enterokoków i bakterii z grupy coli.
ALEKSANDRA CZAJKOWSKA
Otwockiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (OPWiK) cyklicznie sprawdza jakość wody dostarczanej mieszkańcom do spożycia. Badania przeprowadza raz w tygodniu akredytowane laboratorium OPWiK, a wyniki są przekazywane raz lub dwa razy w miesiącu do sanepidu zgodnie z ustalonym na każdy rok harmonogramem. Mieszkańcy mogą też zapoznać się z nimi na stronie internetowej OPWiK.
– Musimy przynajmniej raz w miesiącu przedstawić w sanepidzie analizę próbek wody pobranych w stacjach uzdatniania wody przy ul. Grunwaldzkiej i przy ul. Karczewskiej w Otwocku – mówi w rozmowie z „Linią” p.o. kierownika laboratorium OPWiK Grażyna Kaczyńska.
Otrzymane wyniki badań wody są weryfikowane z dopuszczalnymi wartościami substancji mogących występować w wodzie określonymi w obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia. – Wszystkie wyniki są w normie. Mangan i żelazo są poniżej dopuszczalnych wartości – zapewnia Grażyna Kaczyńska. I dodaje, że woda nadaje się do spożycia z kranu, bo nie ma w niej bakterii. Podkreśla tylko, że trzeba zwracać uwagę na czystość wylewki.
W przedstawianym co miesiąc sprawozdaniu nie jest ujęta twardość wody. Jest ona badana, ale nie jest to wymagane przez sanepid. Za to często pytają o to mieszkańcy przy ustawianiu zmywarek czy ekspresów do kawy i dzwonią w tej sprawie do laboratorium OPWiK. Woda z otwockich wodociągów jest średnio twarda, ale w normie. Są to złoża wody głębinowej, a nie powierzchniowej, jak np. studnie w Warszawie. Dzięki temu nie ma obowiązku wykonywania dodatkowych badań na inne bakterie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS