Mówią o nim “owoc młodości”. Bomba witaminowa dla skóry, włosów i paznokci
Mówi się o nim “owoc młodości”
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.09.2024 18:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Żółte owoce zachwycają nie tylko kolorem i smakiem, ale mają także szerokie zastosowanie w kosmetologii. Ten pyszny napój przygotowany z egzotycznego mango zadowoli najbardziej wybredne kubki smakowe i doskonale odżywi suchą skórę. Przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.
O mango często mówi się “owoc królewski” albo “owoc młodości”. Kusi smakiem i przyciąga wyjątkowym zapachem. Kto z nas nie marzył o soczystym kawałku tego egzotycznego owocu w upalny dzień? Ale mango to coś więcej niż pyszna przekąska. Jego dobroczynny wpływ na skórę sprawia, że staje się prawdziwym skarbem w naturalnej pielęgnacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mango na zdrowie
Mało kto wie, że mango to kopalnia wartości odżywczych, minerałów oraz witamin z grupy A, C i E, które wspomagają regenerację komórek. Regularne spożywanie tego owocu może przyczynić się do poprawy elastyczności skóry i jej szybkiego nawodnienia, a co za tym idzie – zniwelowania zmarszczek.
Mango doskonale poprawia także kondycję włosów i paznokci oraz działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy. Ponadto jest bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
To prawdziwy skarb wśród owoców. Mango jest bogate w błonnik pokarmowy, pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego i może wspierać kontrolę poziomu cukru we krwi. To ważny aspekt dla osób dbających o swoje zdrowie. Co ciekawe, dzięki wyjątkowemu smakowi i wartościom odżywczym, mango ma także swoje miejsce w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Uznawane jest za owoc przynoszący harmonię ciału oraz umysłowi.
Trwa głosowanie w plebiscycie #Wszechmocne. Kliknij w baner poniżej, by oddać głos na swoją Wszechmocną!
Czytaj też: Nie jedz bananów o tej porze. Błąd popełniamy powszechnie
Pij ten napój, a twoja skóra ci podziękuje
Mango może być podawane w różnej postaci. Jednym z najbardziej popularnych napojów z jego użyciem jest indyjskie “mango lassi”. Świetnie komponuje się jako dodatek do ostrych dań, gdyż doskonale gasi pragnienie. Napój spożywany regularnie, wspaniale nawilża skórę i poprawia jej kondycję. By zrobić “mango lassi”, potrzebne ci będą: jedna-dwie sztuki dojrzałego mango, dwie szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki zimnej wody, łyżka miodu.
Do naczynia wlej jogurt naturalny i dorzuć obrane, pokrojone w kostkę mango (jeżeli nie uda ci się kupić świeżego mango, możesz użyć pulpy z mango, dostępnej w marketach). Dodaj łyżkę miodu oraz wodę. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką, kremową masę. Przelej do szklanki. Napój można podawać z dodatkiem posiekanych orzechów lub migdałów. Całość będzie się pięknie komponować udekorowana listkiem świeżej mięty. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Zobacz także: Niedoceniony polski owoc. Spowalnia starzenie i chroni serce
Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij je przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS