A A+ A++

Zazwyczaj robi się je z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką, wodą, solą i jajkiem. W zależności od regionu przepisy na moskole zawierają także drożdże, sodę oczyszczoną lub zsiadłe mleko. Tradycyjnie wypiekane były z mąki owsianej, rzadziej żytniej, i pojawiały się wśród 12 potraw wigilijnych. Z braku pieca na fajerkę, bo tak “na sucho” kiedyś się je piekło, domowym sposobem moskole można usmażyć bez tłuszczu na patelni lub upiec w piekarniku. Ponieważ robi się je z zimnych ziemniaków, dobrze dzień wcześniej ugotować na obiad trochę większą porcję. Pięknie rosną, są apetycznie puszyste i robią oszałamiające wrażenie na gościach. A ich wykonanie zajmuje 3 minuty!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPilscy strażacy najlepsi w całej Polsce!
Następny artykułCzym się kierować przy wyborze szlafroka damskiego?