Skąd biorą się mole? Odpowiedź jest prosta!
Mole spożywcze to najczęściej pojawiające się insekty w naszym domu. Gdy zauważysz już jednego takiego lokatora na pokładzie swojej kuchni to znak, by porządnie sprawdzić zawartość swoich szafek. Głównie żywią się one produktami spożywczymi takimi jak orzechy, ryż, kasza lub mąka więc to właśnie tam, gdzie trzymasz te produkty powinnaś skierować swoje pierwsze kroki.
Choć mole nie są groźne dla człowieka, są niezwykle upierdliwymi gośćmi w kuchni, które pojawić się tam mogły przyniesione wraz z innymi produktami spożywczymi ze sklepu. Nawet najmniejsze niedopatrzenie ze strony pracowników może skutkować pojawieniem się moli w twojej żywności.
Co gorsza namnażają się one w zawrotnym tempie, stąd też proces ich wyeliminowania powinno się rozpocząć od razu po zobaczeniu pierwszych oznak.
Zauważyłam mole w swojej kuchni! Co robić?
Jeśli w swojej kuchni zauważyłaś już te insekty, działania należy podjąć niezwłocznie. Zacznij od przeszukania wszystkich szafek, a także wyrzucenia produktów, w których zobaczysz oznaki siedliska moli. O ich obecności będą świadczyć drobne pajęczynki na ściankach opakowań lub kokony z larwami.
Następnie dokładnie wyczyść szafki. Osobiście przy pierwszym myciu obficie oczyszczam je wodą z octem, który dzięki swojemu ostremu zapachowi, jest znienawidzonym produktem przez mole. Po wyczyszczeniu szafek w ten sposób, drugi raz przemywam je wodą z płynem lub innym środkiem.
Ważne jest również, aby wszelkie sypkie produkty, w których mogą pojawić się mole, przesypać do hermetyczne zamkniętych opakowań. Skutecznie uniemożliwi im to dotarcie do produktów.
Na koniec zawsze naklejam w wewnętrznej stronie szafki pułapki na mole, które kupuję w sklepie. Kosztują zaledwie kilka złotych, a skutecznie pomogą pozbyć się tych drobnych szkodników.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS