Co jest lepsze – białko czy żółtko?
Ugotowane na twardo lub miękko, wykorzystane do kremowej jajecznicy, puszystego omletu, a nawet wytrawnych muffinek. Jajka to nie tylko smakowita podstawa śniadań czy obiadów, ale także składnik, bez którego nie moglibyśmy przygotować wielu przepisów. Ten łatwo dostępny produkt składa się z dwóch głównych części, białka i żółtka.
Liczne receptury wymagają od nas użycia zaledwie jednej składowej. Która z nich jest zdrowsza? Z odpowiedzią na to pytanie nie zwlekali liczni specjaliści, stawiając sprawę jasno. Okazuje się, że to żółtko ma o wiele bardziej urozmaicony skład. Warto jednak wiedzieć, że w związku z tym jest także kaloryczniejszą częścią. Pomaga zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na liczne witaminy i mikroelementy, ale równocześnie obfituje w tłuszcze czy cholesterol.
Właściwości żółtka
Specjaliści podkreślają, że jajka powinny znaleźć się w codziennej diecie. Zdrowy człowiek może jeść je codziennie, a limit tygodniowy nie powinien przekraczać 10 sztuk. Ze smakiem zajadajmy się połączeniem białka i żółtka lub wybierzmy tylko jedną składową. Jeśli nie przepadamy za białkiem, wykorzystajmy w posiłkach bardziej intensywną część jajka. Jakie dobrodziejstwa znajdziemy w żółtku? Na liście warto wymienić przede wszystkim:
Dlaczego warto zajadać się żółtkami jajek?123RF/PICSEL
-
witaminę A,
-
witaminę D,
-
witaminę E,
-
witaminę K,
-
witaminy z grupy B,
-
kwas foliowy,
-
cholinę,
-
potas,
-
magnez,
-
wapń,
-
fosfor,
-
żelazo,
-
cynk,
-
selen.
Jaki kolor żółtka jest najzdrowszy?
Intensywnie pomarańczowe i ciemne żółtka od pokoleń uznawane są za lepsze. Zdarza się, że natrafimy na takie jajka w sklepach lub okolicznych targach, ale najczęściej są domeną pozyskiwanych od wiejskich kur. W kupnych nadal przeważają bardzo blade i ledwie wybarwione żółtka, traktowane jako produkt o wiele gorszej jakości i pozbawiony cennych właściwości. Często zastanawiamy się, czy ma to realne przełożenie na rzeczywistość. Od czego zależy barwa żółtka? Z naukowego punktu widzenia, na kolor żółtek ma wpływ obecności karotenoidów, czyli specjalnych barwników. Naukowcy badający temat dowiedli, że dobrostan kury, a zatem odpowiedniej jakości karma, dostęp do trawy czy świeżego powietrza, przekłada się na ciemniejszą barwę składowej jajka.
Dobrze dobrana karma powinna obfitować w zdrowe tłuszcze, witaminę A, witaminę D, witaminę E czy barwniki. Dopiero dzięki takiej mieszance uda się uzyskać zdrowy, odpowiednio ciemny i zachęcający kolor. Co ciekawe, często zabarwienie żółtka może być mylące. Kury z wolnego wybiegu korzystają z dobrodziejstw życia w otwartym gospodarstwie, a co za tym idzie, dostępu do roślin czy niewielkich robaczków. Taki pokarm również obfituje w naturalne barwniki, ale nie zawsze dostaną się one do jajka, powodując, że żółtko wypadnie dość blado. Odpowiednio nasycone żółtko uzyskamy także u kur z chowu klatkowego. Ma to związek z podawaniem sporej ilości kukurydzy oraz zabarwianiu paszy specjalnymi środkami.
Czy można jeść surowe jajko?
Jajka, w przeciwieństwie do wielu lubianych produktów spożywczych, nie tracą cennych właściwości nawet po dłuższej obróbce termicznej. Z tego względu doradza się, by nie zjadać surowych jajek. Taki wybór może być wyjątkowo niebezpieczny dla układu pokarmowego. Nie tylko kiepsko radzi sobie z taką formą pokarmu, ale dodatkowo staje się bardziej narażony na przyswojenie licznych bakterii, wśród których prym wiedzie groźna salmonella. To choroba zakaźna, której pierwsze symptomy rozpoznamy po bólach i skurczach brzucha, wysokiej gorączce czy nieustającej biegunce, prowadzącej do szybkiego odwodnienia.
Czy można bezpiecznie spożywać jajka na surowo?123RF/PICSEL
Ostrożność w kontakcie z surowymi jajkami muszą zachować przede wszystkim osoby o mocno osłabionej odporności. Powinno się także zabezpieczyć je przed najmłodszymi członkami rodziny. Specjaliści doradzają, by zawsze wybierać jajka tylko ze sprawdzonych źródeł lub od zaufanych dostawców, a następnie przechowywać je w lodówce. Po wyciągnięciu ze specjalnej wytłaczanki warto dokładnie opłukać je pod wodą, a dopiero wtedy przejść do dalszego przyrządzania. W ramach bezpieczeństwa nie zaszkodzi także porządnie umyć rąk mydłem.
„Zdrowie na widelcu”: Od czego zależy kolor żółtka jaja? Zdziwicie sięPolsat Cafe
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS